Skip to main content
Please wait...

Aktivnosti ministarstava i organa


23.04.2024 (aida.smajic)

22.04.2024 (ezudin.kurtovic)
RANG LISTA PRIMLJENE DJECE U PREDŠKOLSKE USTANOVE NA PERIODIČNOM UPISNOM ROKU U APRILU 2024. GODINE ZA ŠKOLSKU 2023/2024. GODINU ezudin.kurtovic Pon, 22.04.2024 - 09:33

Poštovani roditelji/staratelji,

na sljedećem linku imate rang listu primljene djece nakon okončanog periodučnog upisnog roka u aprilu 2024. godine (link: https://mo.ks.gov.ba/sites/mo.ks.gov.ba/files/VrticRangListaSveOID_0.pdf )

Napominjemo vas da možete podnijeti prigovor na upisni rok, na način da na propisanom obrascu (link obrazac_prigovor_2023-2024 (1).pdf (ks.gov.ba)) popunite osnovne podatke, a prigovor podnosite lično, na pisarnicu Vlade Kantona Sarajevo u periodu od 22.04.2024. godine do 26.04.2024. godine.

Konačna rang lista primljene djece u aprilskom upisnom roku biti će objavljena 30.04.2024. godine na web stranici Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i u sistemu EMIS predškolsko.

S poštovanjem,

Prilog VrticRangListaSveOID_0.pdf (642.79 KB)

20.04.2024 (burim.adzanel)
NOVE MEDALJE ZA NAŠE UČENICE burim.adzanel sub., 20.04.2024 - 08:31

Na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke - EGMO 2024, koja se ove godine održala u periodu od 11. do 17. aprila 2024. godine u gradu Tskaltubo u Gruziji, predstavnice Bosne i Hercegovine, matematičarke iz Sarajeva, osvojile su značajne medalje i priznanja. Učenica Asja Ćatić iz Druge gimnazije Sarajevo osvojila je srebrnu, učenica Emina Hasanbegović iz Richmond Park College-a osvojila je bronzanu medalju, dok su učenice Sara Smajić iz Richmond Park College-a Sarajevo i Ilma Čeljo iz Druge gimnazije Sarajevo osvojile počasne pohvale. 

Ekipa koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu na ovoj evropskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke odabrana je na Izbornom takmičenju za EGMO 2024, održanom na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu i na Prirodno matematičkom fakultetu u Banjoj Luci. Učenice su otputovale na Olimpijadu u organizaciji Udruženja matematičara Kantona Sarajevo, a uz finansijsku podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS. 

Tim povodom, resorna ministrica Naida Hota-Muminović izrazila je iskrene čestitke učenicama, cijelom timu i roditeljima na izvrsnim rezultatima.

„U kontinuitetu djelima pokazujemo odlučnost u podržavanju naše djece i mladih ljudi na putu ka izvrsnosti. Ulaganje u njihovo obrazovanje je sigurna putanja ka napretku cjelokupne društvene zajednice i njegovanju univerzalnih vrijednosti. Rezultate već vidimo. Iskrene čestitke našim sjajnim matematičarkama, lideru i zamjeniku lidera Amaru Kuriću i Zenanu Šabancu koji su naše takmičarke pratili na EGMO 2024, čestitke Udruženju matematičara KS, nastavnicima koji su prepoznali talent i radili s učenicima i naravno roditeljima naših učenica“, istakla je ministrica Hota-Muminović. 

Slika
19.04.2024 (nina.tiric)
Predavanje gostujućih predavača sa Univerziteta u Pennsylvaniji na Stomatološkom fakultetu sa stomatološkim kliničkim centrom nina.tiric Pet, 19.04.2024 - 13:47 Univerzitet u Sarajevu – Stomatološki fakultet sa stomatološkim kliničkim centrom je 17. aprila 2024. godine ugostio dvije uvažene akademske članice sa prestižnog Univerziteta u Pennsylvaniji, Doc.dr Marjanu Knežević i Prof.dr Fusun Ozer. Univerzitet u Pennsylvaniji kao prvi američki univerzitet, ima historiju koja datira još od 1740. godine. Predavanje Prof.dr. Fusun Ozer na temu „Increasing clinical performance of current adhesive bonding systems“ i predavanje Doc.dr.

18.04.2024 (burim.adzanel)
MINISTRICA HOTA - MUMINOVIĆ: "PRAVA DJETETA IMAJU PREDNOST NAD PRAVIMA ODRASLIH" burim.adzanel Čet, 18.04.2024 - 15:57

Povodom pokretanja i provođenja nezakonitog štrajka u osnovnim školama Kantona Sarajevo, ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović poslala je poruke roditeljima - starateljima učenika i prosvjetnim radnicima.

U poruci roditeljima - starateljima učenika iskazala je da u potpunosti razumije njihovu zabrinutost, kao i mnoga pitanja na koja traže odgovore, zbog početka štrajka u osnovnim školama. 

„Razumijem da su trenutne okolnosti uznemirujuće za vašu djecu i za vas. Koristim priliku da vam poručim, kao i do sada, prava i interesi djece će biti imperativ, na osnovu konvencije o pravima djeteta, koja je sastavni dio Ustava Bosne i Hercegovine, a prava djeteta imaju prednost nad pravima odraslih. Smatramo da su razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a sam štrajk je nezakonit.

Uvjeravam vas da je ministarstvo putem Pravobranilaštva Kantona Sarajevo pokrenulo pravne mehanizme i od suda tražimo da se ovaj štrajk proglasi nezakonitim, kao i da se isti obustavi, u cilju osiguranja vladavine prava i osjećaja povjerenja u institucije sistema.

Pozivamo vas na strpljenje i zajedničko djelovanje jer prava djeteta su iznad svih drugih prava, te djeca ne smiju biti žrtve manipulacija odraslih“, poručila je ministrica Hota - Muminović.

Poruku prosvjetnim radnicima, kolegama i kolegicama ministrica Hota – Muminović je započela podsjećanjem kako je u protekle tri godine uložila veliki napor da unaprijedi prilike u svim školama, te dodala:

„To su milionske investicije u školsku infrastrukturu, u programe i sadržaje, u stručna usavršavanja, kao i u povećanje plata radnicima u obrazovanju. To je vidljivo i mjerljivo i ne može se negirati.

Znam da su mnogi od vas bili pod pritiskom i da ste u strahu da li ćete možda doći u nemilost nasilnog sindikaliste. Uvjeravam vas da ćemo i u narednom periodu raditi na izgradnji obrazovanja koje će biti zasnovano na meritokratiji. Kroz propise ćemo onemogućiti da bilo koji pojedinac može odlučivati o vašim sudbinama i prema vlastitoj procjeni poslušne nagrađivati, a neposlušne kažnjavati. 

Pozivam vas da interes učenika stavite na prvo mjesto i da pristupimo sanaciji štete koja nastaje ovim štrajkom“.

Slika
17.04.2024 (burim.adzanel)
MINISTARSTVO ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE: "PRIMARNO ZAŠTITI PRAVA DJECE NA ODGOJ, OBRAZOVANJE I SIGURNOST" burim.adzanel Wed, 17.04.2024 - 10:32

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo do danas nije zaprimilo Odluku o štrajku upozorenja koji organizuje Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH-Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo:

 „Neformalno smo dobili odluku o štrajku upozorenja, te u cilju objektivnog informisanja javnosti naglašavamo da smo školama uputili dopis o dosljednom poštivanju svih relevatnih propisa kojim se reguliše pitanje štrajka. Navedenim dopisom traženo je od škola postupanje u skladu sa članom 154. Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, br. 24/22, 40/22 i 7/24). S obzirom da navedeni član Kolektivnog ugovora definiše prava i obaveze radnika koji učestvuju u štrajku, neophodno je isti primijeniti prilikom obračuna plata i naknada iz radnog odnosa“, naveli su iz Ministarstva.  

U narednim danima službenici Ministarstva i uposlenici Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, posjetit će škole kako bi sačinili službene zabilješke o pravima učenika na odgoj, obrazovanje i sigurnost kako su zagarantovana Konvencijom o pravima djeteta i shodnu članu 5. Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini ("Sl. glasnik BiH", br. 18/2003 i 88/2007 - dr. zakon).

Škole će Ministarstvu, na dnevnoj osnovi, dostavljati informacije o provođenju štrajka svaki dan. Evidentno je da radnici u određenom broju škola ne učestvuju u štrajku niti ga podržavaju.

Ministarstvo će putem Pravobranilaštva Kantona Sarajevo pokrenuti pitanje pred nadležnim sudom o zakonitosti ovog štrajka kako bi se zaštitila prava djece na odgoj, obrazovanje i sigurnost, a kako bi se osigurala vladavina prava i spriječila samovolja i anarhističko ponašanje vođe sindikata. 

Iz Ministarstva, također izražavaju žaljenje što je došlo do obustave nastave. Smatraju da su time ozbiljno ugrožena prava učenika i njihovih roditelja, s obzirom da je ukupna argumentacija za štrajk bazirana na insinuacijama, neistinama i zastrašivanju prosvjetnih radnika. 

Vlada Kantona Sarajevo održat će press konferenciju u četvrtak 18.04.2024. godine, te će tom prilikom iznijeti svoj stav o ovom štrajku.

Slika
16.04.2024 (vildana.brdaric)
16.04.2024

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS s ciljem zaštite integriteta inspekcijskog posla i kantonalnih inspketora, te sprečavanje nastanka eventualne štete, ukazuje svim privrednim subjektima u Kantonu Sarajevu, ukoliko se susretnu sa sumnjivim osobama koje se predstavljaju kao inspektori ovog organa, na sljedeće elemente inspekcijskog nadzora propisane Zakonom o inspekcijama KS, a pomoću kojih je moguće identificirati službeno lice:


16.04.2024 (burim.adzanel)
MINISTRICA HOTA-MUMINOVIĆ: ŠKOLA PLANINARSTVA JE UČIONICA NA OTVORENOM burim.adzanel Tue, 16.04.2024 - 13:29

Učenici sedmih razreda osnovnih škola Kantona Sarajevo, njih 551, jučer su krenuli na treći pohod Škole planinarstva, u okviru kojeg su obišli Trebević, Bjelašnicu i Igman. Program se s realizira s ciljem da učenici provedu što više vremena u prirodi i tako nauče osnove planinarstva.

Ispraćaju učenika na Igmanu je prisustvovala ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, koja je objasnila da su učenici već u prvom polugodištu prešli određeni broj planinskih ruta.

„Bitno je naglasiti da je svih 4.200 učenika dobilo mogućnost da se nauče ponašati u prirodi, da steknu praktične vještine, da se upoznaju sa domovinom, da dobiju i časove historije, jer usput slušaju i priče o hrabroj odbrani Bosne i Hercegovine u protekloj agresiji, kao i u Drugom svjetskom ratu. Oni uče naravno i praktične vještine, kako zapaliti vatru u prirodi, kako se orijentisati u prirodi, uče o flori i fauni određenog podneblja. Zapravo, ovo je jedna učionica na otvorenom. Sa zadovoljstvom ističem da je u posljednje vrijeme sve više ovakvih prilika. Naše škole imaju veoma zgusnut program aktivnosti, od kulturnih sadržaja do ovakvih izleta, sportskih aktivnosti i slično. Važno je da sve ono što uče u svojim knjigama i učionicama u školi, vide i u stvarnom životu“, izjavila je resorna ministrica.

Ispraćaju je prisustvovala i direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS Senada Salihović, koja je izrazila zadovoljstvo jer se program Škole planinarstva unapređuje kroz kontinuitet.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo već treću godinu osigurava sredstva za realizaciju Škole planinarstva. U trećem pohodu učestvovale su osnovne škole „Džemaludin Čaušević“, „Ćamil Sijarić“ i „Meša Selimović“, čiji su učenici posjetili planinu Igman.

Bjelašnicu su posjetili učenici osnovnih škola „Avdo Smajlović“ i „Behaudin Selmanović“, dok su na Trebeviću planinarili učenici Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu, te učenici osnovnih škola „Mustafa Busuladžić“ i „Aneks“.

Slika
15.04.2024 (burim.adzanel)
MINISTRICA HOTA-MUMINOVIĆ: "SIGURNA SAM DA ĆE TEHNICIJADA POSTATI TRADICIJA" burim.adzanel Pon, 15.04.2024 - 13:26

Prva tehnicijada – sportsko druženje srednjih stručnih i tehničkih škola Kantona Sarajevo u školskoj 2023/2024. godini otvorena je danas na vanjskom igralištu Srednje škole za saobraćaj i komunikacije. Tehnicijadu, koja će se realizovati u periodu od 14. do 19. aprila, 2024. godine, svečano je otvorila ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović.

“Ponosna sam što Tehnicijada srednjih tehničkih i stručnih škola počinje danas, što je učešće uzela ukupno 21 škola, što se u svim disciplinama ravnopravno takmiče učenice i učenici predvođeni vrijednim nastavnicima, koji su ih pripremali za ova takmičenja i što će svoje snage odmjeriti u košarci, malom nogometu, odbojci, atletici, šahu i stolnom tenisu. Jedan od najvažnijih ciljeva ove prve tehnicijade je druženje među učenicima, stvaranje novih prijateljstava, zajedničkih iskustava i odmjeravanje snaga u pozitivnom sportskom duhu. Činjenica da će se realizovati na tri lokacije u Srednjoj školi za saobraćaj i komunikacije, u Srednjoj medicinskoj školi Jezero, te u Srednješkolskom centru Vogošća ukazuje na opredijeljenost direktora škola i spremnost na timski rad, kako bi se ostvarili važni i zajednički ciljevi. Sigurna sam da će Tehnicijada postati tradicija”, izjavila je resorna ministrica.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo podržalo je realizaciju Tehnicijade iznosom od 10.000 KM, dok je u 2022. godini podržalo rekonstrukciju sportskog igrališta Srednje škole za saobraćaj i komunikacije Sarajevo sa 230.000 KM, a na kojem je i svečano otvorena Prva tehnicijada.  

Prisutne je pozdravila i direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS Senada Salihović, dok se u ime organizacionog odbora direktora obratio direktor Srednješkolskog centra Vogošća Elvir Sućeska. Svečano otvaranje Prve tehnicijade pomogli su načelnici općina sa područja Kantona Sarajevo, kao i sponzori ovog projekta.

Slika
10.04.2024 (burim.adzanel)
ČESTITKA POVODOM RAMAZANSKOG BAJRAMA burim.adzanel Wed, 10.04.2024 - 09:10

Povodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama, svim nastavnicima, učenicima/studentima i njihovim roditeljima, islamske vjeroispovjesti upućujemo iskrene čestitke sa željom da ovaj blagdan njihove domove ispuni srećom i porodičnom toplinom.

Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Slika
09.04.2024 (nina.tiric)
Poziv za prijavu učesnika na trening "LIVING COMPASS 2024" nina.tiric Tue, 09.04.2024 - 08:38 Po obavještenju Ministarstva civilnih poslova BiH, Zajedničko vijeće za mlade (CMJ) Vijeća Evrope obavještava o pozivu za prijavu učesnika na trening "LIVING COMPASS 2024", koji će se održati u okviru Programa obrazovanja mladih o ljudskim pravima. "LIVING COMPASS 2024" ima za cilj podržati pružanje kvalitetnog obrazovanja mladih o ljudskim pravima razvijajući kompetencije multiplikatora u kontekstu lokalnih, nacionalnih ili međunarodnih aktivnosti i projekata te promovisati primjenu Povelje Vijeća Evrope o obrazovanju za demokratsko građanstvo i obrazovanju o ljudskim pravima i Svjetskog pro