Skip to main content
Please wait...

Novosti


02.06.2023 (mirza.islamovic)

Vrtić "Ciciban" na Grbavici, koji je bio devastiran, uskoro će postati prvi Dnevni centar za djecu i odrasle osobe sa poteškoćama u razvoju, kao i za njihove roditelje.

Danas je zvanično obilježen završetak radova prve faze rekonstrukcije objekta koji je Javna ustanova "Djeca Sarajeva" ustupila Udruženju "Dajte nam šansu" na neodređeni period u svrhu zbrinjavanja djece i odraslih s poteškoćama u razvoju, a koja će na ovom mjestu imati mogućnost cjelodnevnog boravka, te dodatnu stručnu podršku.

02.06.2023 (mediha.zugic)

Na jučerašnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo usvojen je Godišnji plan provođenja Programa razvoja male privrede za 2023. godinu na osnovu kojeg će Ministarstvo privrede KS u narednim mjesecima provesti javne pozive za dodjelu grant i kreditnih sredstava subjektima male privrede, kao i grant sredstava za pokretanje vlastitog biznisa za nezaposlene osobe.

02.06.2023 (benamin.turkovic)

U multimedijalnoj sali Kantona Sarajevo danas je upriličen sastanak predstavnika svih udruženja maloljetnih branitelja koji djeluju na području našeg kantona, a sve u cilju uspostavljanja kvalitetnije saradnje i boljih uslova ove kategorije.

Kako je riječ o ljudima koji su školske klupe zamijenili ratnim linijama i spremno branili domovinu, današnja tema sastanka bila je sistemsko rješavanje statusnih pitanja i problema maloljetnih branitelja.

02.06.2023 (azra.djozo)

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović sastao se danas s predstavnicima udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo, te tom prilikom s njima razgovarao o unapređenju poslovnog ambijenta.

02.06.2023 (mediha.zugic)

Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo na jučerašnjoj sjednici Vlade data je saglasnost za pokretanje tri kapitalna projekta u 2023. godini.

Riječ je o projektu „Opremanje Veteranskog odjela u okviru JU Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš”, finansiranju projekta „Dnevna bolnica za PTSP u okviru JU “Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo“, te projektu “Izgradnja Memorijalnog centra Žuč”.

Odobreni projekti dio su njegovanja kulture sjećanja, ali i podrška poboljšanju kvaliteta života osoba iz braniteljske populacije.

02.06.2023 (azra.djozo)

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo utvrdio je danas da se Hitna sjednica posvećena prvenstveno temi sigurnosti u saobraćaju održi u petak, 9. juna 2023. godine, s početkom u 10:00 sati.

Kako je predviđeno Poslovnikom Skupštine KS, dnevni red ove sjednice bit će utvrđen na njenom početku.

Podsjećamo da je na posljednjoj redovnoj radnoj sjednici Skupština KS usvojila inicijativu za održavanje hitne sjednice o ovoj temi, kako bi javnost dobila cjelovitije odgovore na brojna pitanja, nakon tragične smrti mlade doktorice Azre Spahić u teškoj saobraćajnoj nesreći.

02.06.2023 (benamin.turkovic)

Na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije predstavljena je studija „Identifikacija opasnih mjesta i dionica na primarnoj mreži saobraćajnica u Kantonu Sarajevo“ koju je za potrebe Ministarstva saobraćaja KS izradio istraživački tim sačinjen od profesora Fakulteta za saobraćaj i komunikacije.

Studija je imala za cilj prikazati i identifikovati opasna mjesta na saobraćajnicama u Kantonu Sarajevu, po tri različita kriterija.

01.06.2023 (mediha.zugic)

Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici usvojila je Program mjera za poticaj zapošljavanja braniteljske populacije, te Program mjera za sufinansiranje održavanja postojeće zaposlenosti u boračkim zadrugama s područja Kantona Sarajevo za 2023. godinu.

Radi se o programima koje Ministarstvo za boračka pitanja KS uspješno realizuje duži niz godina, s ciljem integrisanja boračke populacije na tržištu rada, kao i smanjenja njihove nezaposlenosti.

01.06.2023 (azra.djozo)

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, njena pomoćnica za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Lamija Husić, te direktorica Srednje škole metalskih zanimanja Irma Behlulović prisustvovale su dvodnevnom seminaru u danskom glavnom gradu Kopenhagenu.

01.06.2023 (benamin.turkovic)

Čelnici Ministarstva za rad i socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Kantonalnog centra za socijalni rad Sarajevo i organizacije Save the Children potpisali su danas Memorandum o saradnji.

Cilj ove saradnje je osigurati potrebnu podršku djeci bez pratnje koja se nalaze izvan privremenih prihvatnih centara u Kantonu Sarajevo. Saradnja uključuje i podršku mobilnom timu Kantonalnog centra za socijalni rad, kako bi se povećali njegovi kapaciteti i stvorili uslovi da se proširi podrška djeci u riziku. 

01.06.2023 (mediha.zugic)

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici usvojila tri kapitalna projekta Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova, za čiju realizaciju su Budžetom za ovu godinu planirana sredstva u iznosu od oko 4. 716.000 KM, a koji su i dio Programa kapitalnih investicija KS.

01.06.2023 (azra.djozo)

Najmlađim, novorođenim stanovnicima Kantona Sarajevo, koji su u isto vrijeme postaju novi članovi Zavod zdravstvenog osiguranja Kanton Sarajevo, prilikom prve prijave na osiguranje, bit će dodijeljene prve – besplatne elektronske zdravstvene kartice.

Kako je istakao direktor Zavoda Muamer Kosovac, ovim gestom šalje se poruka dobrodošlice njihovim najmlađim osiguranicima, te potvrđuje opredjeljenje za podršku osiguranicima, kao i za olakšanje pristupa pravima na koji god način je to moguće.

01.06.2023 (mirza.islamovic)

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk posjetio je juče Osnovnu školu u povratničkom naselju Hambarine u Prijedoru, gdje je sredstvima Kantona Sarajevo od 20.000 KM, izdvojenim s budžetske pozicije - Kabinet premijera, implementiran projekt zamjene stolarije. 

Radi se o školi koju pohađa 60 učenika raspoređenih u šest odjeljenja od 1. do 9. razreda. Direktorica škole Gina Gruban navodi da je obnova stolarije bio jedan od prioriteta, te su uspjeli da obnove jedan dio.

01.06.2023 (benamin.turkovic)

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda prisustvovao je jučer prezentaciji projekta južne tribine stadiona Grbavica, koju su pripremili predstavnici Uprave FK Željezničar.

01.06.2023 (azra.djozo)

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo danas je obaviješteno od strane Sarajevogasa da će Turski tok kojim se BiH snabdijeva prirodnim gasom u periodu od 05 -12. juna biti zatvoren, zbog redovnog održavanja gasovoda.

31.05.2023 (mediha.zugic)

Danas je u Domu Mladih pod sloganom „Prilika za sve – Turizmom do novih radnih mjesta“ otvoren 15. sajam zapošljavanja Kantona Sarajevo. Na sajmu je predstavljeno 770 radnih mjesta iz oblasti turizma, informacionih tehnologija i ostalih brzorastućih djelatnosti, a sve u cilju povezivanja poslodavaca i budućih uposlenika.

Sajam zapošljavanja Kantona Sarajevo je otvorio ministar privrede KS Zlatko Mijatović koji je ovom prilikom predstavio politike Ministarstva privrede KS usmjerene na pružanje podrške nezaposlenim osobama.

31.05.2023 (azra.djozo)

Predstavnici ministarstava pravde/pravosuđa i uprave Kantona Sarajevo i Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK), predvođeni ministricom Darjom Softić Kadenić i Vjekoslavom Lasićem, održali su danas radni sastanak koji je inicirao ministar Lasić, zbog činjenice da je Kanton Sarajevo prepoznat kao primjer dobre prakse u važnim procesima poput borbe protiv korupcije i digitalizacije javne u

31.05.2023 (benamin.turkovic)

U prisustvu članova porodica, prijatelja i predstavnika različitih nivoa vlasti, među njima Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo, danas je Centru Skenderija održana svečana ceremonija polaganja zakletve XLI generacije kadeta koji su uspješno okončali obuku za čin "Policajac" na Policijskoj akademiji FMUP-a. Najbolji kadet XLI klase, među njih 316 iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, bio je Vedad Gljiva, kadet Uprave policije MUP-a KS.

31.05.2023 (mediha.zugic)

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović boravio je danas u radnoj posjeti Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, gdje se sastao sa ministrom Nedžadom Lokmićem.

Na sastanku je prvenstveno razgovarano o tome kako unaprijediti status pripadnika braniteljske populacije na području Kantona i Federacije, ali i o budućim projektima.

31.05.2023 (mediha.zugic)

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda potpisao je danas ugovore o dodjeli sredstava za sufinansiranje šest ustanova kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu za 2023. godinu.

Sredstva iz budžeta Ministarstva kulture i sporta u ukupnom iznosu od 850.000 KM dodijeljena su Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, Historijskom muzeju BiH, Umjetničkoj galeriji BiH, Kinoteci Bosne i Hercegovine, te Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, kao i Biblioteci za slijepa i slabovidna lica BiH.