Skip to main content
Please wait...

Novosti


25.04.2024 (azra.djozo)

Routes Europe 2024 u Aarhusu u Danskoj najveći je regionalni skup u oblasti avioindustrije, namijenjen za predstavnike avioindustrije koji žele poslovati u, iz i unutar europske regije.

25.04.2024 (benamin.turkovic)

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk pozdravnim govorom obratio se učesnicima na otvaranju konferencije „Let's do eCommerce“, koja se danas održava u Sarajevu.

25.04.2024 (mirza.islamovic)

U organizaciji Gimnazije SSST, sinoć je u sarajevskoj Vijećnici svečano otvorena konferencija Model institucija Bosne i Hercegovine (MIBiH), projekt osmišljen s ciljem poticanja angažmana mladih u BiH na polju društvenih promjena. Kako je istaknuto, kroz projekt se želi pružiti prilika mladima da aktivno učestvuju u simulaciji rada institucija naše države, razvijaju vještine i steknu vrijedno iskustvo koje će im koristiti u budućnosti. Osim toga, cilj je mladima omogućiti da se aktivno angažiraju u promjenama na pravnom, ekonomskom i političkom polju. 

24.04.2024 (lamija.bojadzic)

Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je donijela odluke o vekifikaciji odluka Odbora za javna priznanja Kantona Sarajevo, prema kojima će laureatima i članovima njihovih porodica biti dodijeljena priznanja na svečnoj sjednice Skupštine K, koja će se održati u okviru obilježavanja Dana Kantona Sarajevo 02-09. maja 2024. godine.

24.04.2024 (mirza.islamovic)

Doktori medicine koji utvrđuju vrijeme i uzrok smrti osoba umrlih izvan zdravstvenih ustanova na području Kantona Sarajevo imat će pravo na naknadu u neto iznosu od 45 KM po jednom izvršenom pregledu umrle osobe, što je povećanje za navedenu uslugu od 50%.

Aneks ugovora o finansiranju usluga utvrđivanja vremena i uzroka smrti osoba umrlih izvan zdravstvenih ustanova na području KS potpisali su danas ministar zdravstva KS Enis Hasanović, v.d. direktora JU Dom zdravlja KS Milan Mioković i direktorica JU Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS Jasna Husejinbegović-Musić.

24.04.2024 (mediha.zugic)

Na prijedlog Ministarstva privrede, Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Program razvoja male privrede za period 2024-2027. godina.

Programom je obuhvaćeno više strateških ciljeva, i to unapređenje ekonomskog rasta i razvoja, osiguranje povoljnih kredita, poticaja ili investicija za poduzetnike, promocija preduzetništva, unapređenje preduzetničkih vještina, te poboljšanje administrativnog i poslovnog ambijenta.

24.04.2024 (benamin.turkovic)

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk pozdravnim govorom danas je otvorio 2. Sarajevo Tourism Summit 2024.

Planirano je da dvodnevni samit, za kojeg organizator - Business Concierge Center, u saradnji s agencijom Topcom, navodi da je najvažniji internacionalni događaj posvećen turizmu u Bosni i Hercegovini, okupi domaće, regionalne i internacionalne predavače iz različitih dijelova Evrope, uz više od 400 učesnika iz naše države i regije.

24.04.2024 (mediha.zugic)

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo upriličilo je danas prijem za 18  pripadnika boračke populacije, kojima su ovom prilikom dodijeljeni predugovori za dodjelu stana u vlasništvo, u skladu sa važećim zakonskim propisima. 

Potpisivanjem predugovora, 18 porodica iz reda boračke kategorije trajno će riješiti stambeno pitanje, a predmetni stanovi u izgradnji nalaze se na lokalitetu općine Ilijaš, i to njih 16, te dva na lokalitetu općine Vogošća, u naselju Rosulje. 

24.04.2024 (azra.djozo)

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović jučer je na sastanku s direktorima osnovnih i srednjih škola dodijelila odluke o odobravanju sredstva za rekonstrukciju, investiciono održavanje i opremanje škola na području našeg kantona, u ukupnom iznosu od 1.730.000 KM. Za ova sredstva mogle su aplicirati sve škole u Kantonu Sarajevo, čime je dostupnost sredstava učinjena transparentnim.

23.04.2024 (lamija.bojadzic)


Sporazum o realizaciji metodičke, pedagoške, psihološke i edukacijsko-rehabilitacijske prakse na studijskim programima Univerziteta u Sarajevu između Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS i Univerziteta u Sarajevu potpisan je jučer na Univerzitetu u Sarajevu.

23.04.2024 (lamija.bojadzic)

Delegacija Misije Međunarodnog monetarnog fonda i ministar finansija KS, dr. Afan Kalamujić održali su sastanak s ciljem procjene upravljanja javnim ulaganjima (PIMA) u FBiH.

Članovi misije razgovarali su s ministrom i njegovim saradnicima o planiranju i finansiranju investicija, te odabiru projekata i nadzoru.

23.04.2024 (mirza.islamovic)

U organizaciji Misije OSCE-a u BiH, uz podršku Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, održan je okrugli sto na temu "Socijalno stanovanje kao koncept pristupa pravu na pristupačno stanovanje u Kantonu Sarajevo". 

23.04.2024 (benamin.turkovic)

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić, načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i predstavnik izvođača radova potpisali su danas Ugovor za rekonstrukciju objekta vrtića Kolibri u ulici Kolodvorska 11, koji je tokom agresije potpuno devastiran.

23.04.2024 (lamija.bojadzic)

Na 104. sjednici Ekonomsko – socijalnog vijeća za područje Kantona Sarajevo razmatran je Nacrt zakona o kulturi, koji je od strane Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo dostavljen Vijeću na konsultacije.

Ekonomsko socijalno vijeće je podržalo izradu ovog zakona.

Imajući u vidu značaj ovog zakona, svaki od socijalnih partnera, Vlada, sindikati i poslodavci, dostavit će Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo mišljenje na ovaj zakon.

22.04.2024 (mediha.zugic)

Dani Kantona Sarajevo koji se tradicionalno održavaju od 02. do 09. maja  i ove godine donose sadržajan kulturno-umjetnički program.

Publika će biti u prilici da prati pop-rock i jazz koncerte, operne i pozorišne predstave, a organizuju se i filmske večeri, književno-scenski događaji, izložbe, kao i programi za djecu, te raznovrsne promocije.

Dio programa koji je predložio Bosanski kulturni centar, a na koji je dala saglasnost Vlada KS, predviđa dodatne besplatne  događaje na brojnim lokacijama, širom Kantona Sarajevo.

22.04.2024 (benamin.turkovic)

Povodom velikog jevrejskog praznika Pesaha, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, dopredsjedavajuće Jelena Pekić i Danijela Kristić, dopredsjedavajući Vibor Handžić, premijer Nihad Uk, te skupštinski zastupnici i ministri u Vladi KS svim Jevrejima u Bosni i Hercegovini upućuju iskrene čestitke.

22.04.2024 (azra.djozo)

U prostorijama Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" danas je održan izuzetno značajan sastanak posvećen organizaciji prve bosanskohercegovačke kraljevske opere "Tvrtko, kralj bosanski", koja će biti adaptacija romana "Ljetopis o kralju Tvrtku", autora Jasmina Imamovića.

22.04.2024 (mirza.islamovic)

Redovna proljetna akcija čišćenja Kantona Sarajevo, koja će trajati 45 dana, počela je jutros na području općine Centar, s parkinga stadiona "Asim Ferhatović Hase". 

Akcija podrazumijeva učešće svih komunalnih preduzeća - Park, Rad, Vodovod i kanalizacija, Pokop, Gras, dok su od ove godine u akciju uključeni i pripadnici civilne zaštite, te KJU za zaštićena prirodna područja Sarajevo.

22.04.2024 (mediha.zugic)

Delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na spomen-obilježje i mezare šest beba na gradskom groblju „Vlakovo“, koje su stradale u požaru u Dječijem domu „Bjelave“ prije 17 godina, te učenjem fatihe i minutom šutnje obilježila godišnjicu njihove tragične smrti.

Kobnog 22. aprila 2007. godine živote su izgubili najmlađi štićenici Dječijeg doma „Bjelave“: Medina Bostandžija, Al`dina-Dalal Akmadžić, Amina Čustović, Džemal Šabanović, Faik Krasnići i Damir Pejanović, dok je 18 djece tada teže i lakše povrijeđeno.

21.04.2024 (azra.djozo)

Čelnici i članovi Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo uputili su riječi iskrenog saučešća porodici, prijateljima i kolegama akademika Dževada Jahića, koji je preminuo danas u 76. godini.

"Duboko žalimo zbog gubitka akademika Dževada Jahića, izuzetnog intelektualca čiji su doprinosi nauci, obrazovanju i književnosti ostavili neizbrisiv trag u bosanskohercegovačkom društvu. 

Njegova stručnost, posvećenost i predanost naučnoistraživačkom radu ostat će trajno urezani u bosanskohercegovačkoj lingvistici.