Skip to main content
Please wait...

Obavještenja iz ministarstava


03.06.2023 (fadila.bosnjak)

02.06.2023 (fahrudin.nuhodzic)

Sektor za policijsku podršku, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo posjetili su učenici JU OŠ „Mirsad Prnjavorac" iz Vogošće.
Osnovci, u pratnji svojih učitelja, su se družili s policijskim službenicima, te su imali priliku pogledati opremu koju policija koristi u svom radu.
Za posjetioce je upriličena i pokazna vježba borilačkih vještina, kao i vježba poslušnosti službenih policijskih pasa.
Mališani su izrazili želju da ponovo posjete policiju, a Uprava policije će ovakav vid saradnje sa obrazovnim institucijama nastaviti i u narednom periodu.

 

PrilogVeličina prezentacija odbrambene tehnike - video37.2 MB

01.06.2023 (fahrudin.nuhodzic)

U prostorijama KSC i Radio Ilijaš - kino sali u Ilijašu, održana je panel – diskusija „Građani su policija“.

Diskusija je organizirana s ciljem unapređenja i veće sigurnosti svih građana na području djelovanja Policijske stanice Ilijaš, efikasnog suzbijanja kriminalnih i drugih nezakonitih radnji pojedinaca ili grupa, kao i podizanja povjerenja građana u policiju. Događaju je prisustvovalo oko 200 građana s područja ove općine, te 60-ak srednjoškolaca i njihovih nastavnika, koji su aktivno učestvovali u diskusiji.

Panel – diskusiju je organizirala PU Ilijaš – Policijska stanica Ilijaš, u koordinaciji s Odjeljenjem za prevenciju maloljetničkog prestupništva, nasilja u porodici i rad policije u zajednici, Ureda policijskog komesara Uprave policije, a predavači su bili: Irfan Nefić, komandir PS Ilijaš, Akif Fazlić, načelnik Općine Ilijaš, Adna Kadrić, psiholog u OŠ „Podlugovi“, prof. dr. Mirza Smajić, Sadmir Karović, doktor pravnih nauka, Mehmed Smajlović, predsjednik MZ i Mirza Hadžiabdić, načelnik Odjeljenja za prevenciju maloljetničkog prestupništva, nasilja u porodici i rad policije u zajednici.

 


31.05.2023 (fahrudin.nuhodzic)

U sarajevskom Centru Skenderija danas je održana svečana Ceremonija polaganja zakletve XLI generacije kadeta koji su uspješno okončali obuku za čin "Policajac" na Policijskoj akademiji FMUP-a.

Najbolji kadet XLI klase, među njih 316 iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, bio je Vedad Gljiva – kadet Uprave policije MUP-a KS.

U ime svoje generacije, želim da istaknem da danas sretno i ponosno stojimo u ovom stroju. Opredijelili smo da se postanemo policijski službenici, u želji da služimo svojoj zajednici, svim građanima Kantona Sarajevo i naše države Bosne i Hercegovine. Dat ćemo sve od sebe da budemo dostojni uniforme policijskog službenika, da svoj posao obavljamo predano, savjesno i profesionalno“, rekao je kadet Gljiva u svom obraćanju.

Šesnaest žena i 176 muškaraca, sutra stupaju na rad u svim organizacionim jedinicama Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. Dobrodošlicu im je poželio zamjenik policijskog komesara, glavni inspektor Fatmir Hajdarević.

Od vas očekujem da služite na čast svojoj porodici, svom komšiluku i čitavoj zajednici kojoj se danas stavljate na raspolaganje – da joj služite i da je štitite. Posao radite tako da uvijek čista obraza možete salutirati ovoj zastavi – zastavi domovine Bosne i Hercegovine. Posao radite tako da budete onaj policajac kojeg ste zamišljali kad ste se odlučili za ovaj poziv. Od danas imate stotine braće i sestara po uniformi. Čuvajte sebe i jedni druge. Čuvajte obraz, ponos i čast uniforme. Čuvajte naš glavni grad i sve njegove građane – bez izuzetka“, rekao je između ostalog Hajdarević.

Ističući značaj jačanja kadrovskih kapaciteta, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica rekao je da je današnji dan iznimno važan za sve građane Kantona Sarajevo.

Policijski posao je stresan i zahtjevan, težak i kompleksan. Svaka nova generacija se suočava s novim i složenijim izazovima, zahtjevima i prijetnjama – kako u politici prevencije, tako i u represivnim mjerama. I svi ti zadaci su jednako važni. Mi štitimo i služimo – to je naša misija. Za naš rad odgovoramo javnosti, nemojte to nikada izgubiti iz vida. Od danas MUP s punim povjerenjem odgovornost za sigurnost građana predaje i u vaše ruke. Na vama je da budete dostojni tog povjerenja i da s punim dignitetom i integritetom nosite policijsku uniformu“, rekao je ministar Katica, ističući čvrsto opredjeljenje Vlade KS i Ministarstva za nastavkom jačanja kadrovskih i materijalno-tehničkih kapaciteta MUP-a KS.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, pozdravljajući kadete, posebno je istaknuo činjenicu da su upravo oni prva generacija novouspostavljenog koncepta konkursne procedure – koncepta potpune transparentnosti i objektivnosti.

Kad se prvo dugme na košulji zakopča kako treba, bez mita i korupcije, za očekivati je i da 'kragna na košulji policijskog sistema' bude onakva kako dolikuje časnom policijskom poslu. Vi niste nikome dužni za prijem u Upravu policije. Bili ste najbolji među 1.600 kandidata. Sada, vaša jedina dužnost je da svoj posao obavljate časno, odgovorno i hrabro u skladu sa zakonom i da štitite građane i njihovu imovinu od bilo kakvih napada i bilo koje vrste kriminala i korupcije. I na kraju, apelujem na vas da sutra ni rođaku, ni prijatelju, ni radnom kolegi, niti političaru ne dopustite da vam košulju kopča kako ne treba. Vi ste naš ponos“, zaključio je predsjedavajući Okerić.

Današnja ceremonija započela je obilježavanjem Dana bijelih traka i prigodnim odavanjem počasti za 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

 

 

 

 

 


29.05.2023 (fahrudin.nuhodzic)

U srijedu 31. maja 2023. godine, s početkom u 12,00 sati, u Centru Skenderija /ulica Terezija bb. Sarajevo/, održat će se Ceremonija polaganja zakletve XLI generacije kadeta koji su uspješno okončali obuku za čin „Policajac“ na Policijskoj akademiji FMUP-a, a koji će stupiti u radni odnos u Upravu policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.
Predstavnice i predstavnike medija pozivamo da prisustvuju ovoj ceremoniji, te da svoje prisustvo, radi najave ulaska, potvrde najkasnije do 30.05.2023. godine do 12,00 sati, putem emaila javnost@mup.ks.gov.ba ili na brojeve telefona: 033/286-726, 033/286-727 i 061/224-974.


29.05.2023 (fadila.bosnjak)

26.05.2023 (fahrudin.nuhodzic)

Općina Novi Grad je za potrebe Odjeljenja kriminalističke policije PU Novi Grad donirala dva motorna vozila, a načelnik općine Semir Efendić i predsjedavajući Općinskog vijeća Mirza Selimbegović izvršili su primopredaju vozila ispred zgrade PU Novi Grad. Ključevi su uručeni načelniku PU Novi Grad Salihu Tufi.
Općina Novi Grad Sarajevo za ovu namjenu iz budžeta je izdvojila oko 60.000 KM.

 

 


26.05.2023 (nina.tiric)
JAVNI POZIV ZA SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA/NEPROFITNIH ORGANIZACIJA I STUDENTSKIH ORGANIZACIJA ZA PROJEKTE ZA MLADE IZ BUDŽETA KANTONA SARAJEVO ZA 2023. GODINU nina.tiric Pet, 26.05.2023 - 07:46

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo poziva udruženja/neprofitne organizacije i studentske organizacije da dostave prijedloge projekata za mlade za dodjelu sredstava iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu. Cijeli tekst javnog poziva zainteresirani kandidati mogu pogledati i preuzeti u prilogu ovog obaviještenja.


23.05.2023 (nihada.comor)

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica i načelnik Sektora uniformisane policije Džafer Hrvat prisustvovali su danas sastanku s direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Muamerom Kosovcem, te predstavnicima MedIT-a,  kako bi razgovarali o unapređenju saradnje u vidu uspostavljanja informatičko-poslovne platforme koja bi dovela do operativnog rasterećenja i povećanja efikasnosti u regresnim postupcima za naknadu štete koje Zavod ima zbog ozljeda svojih osiguranika u saobraćajnim nezgodama.

Pomenuta platforma automatski kreira radne liste zahtjeva za dostavu zapisnika o pojedinim slučajevima kreiranih od strane MUP-a KS, te podržava kompletan menadžment svih slučajeva u različitim statusima, što će dovesti do jednostavnijeg radnog toka, ekspeditivnije razmjene podataka iz baza koje posjeduju ove dvije institucije, uvažavajući odredbe ZKP-a i Zakona o zaštiti ličnih podataka.

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo će omogućiti građanima u Kantonu Sarajevo, da u budućnosti  više neće trebati donositi papirne potvrde ili papirne doznake u MUP KS.

Cilj ovog procesa informatizacije je uspostavljanje sistema razmjene podataka kako u ingerenciji Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo  tako i u ingerenciji Zavoda, od kojeg će imati dugoročne koristi osiguranici Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

 


23.05.2023 (fahrudin.nuhodzic)

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije i Sektora za policijsku podršku Uprave policije MUP-a KS, pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo provode operativno-taktičku akciju „Vizionar“.
U toku su pretresi na više lokacija na području Kantona Sarajevo, a više osoba je privedeno u službene prostorije Uprave policije MUP-a KS.
Akcija se provodi zbog sumnje u počinjenje više krivičnih djela, između ostalog: zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi.


23.05.2023 (emir.handzic)

19.05.2023 (sanja.trnka)

U okviru planskih aktivnosti na suzbijanju krivičnih djela Krađa /čl. 286. KZ FBiH/ i Teška krađa na naročito opasan ili naročito drzak način /čl. 287. st. 1. tč. b/, posebno u svjetlu pojačanog priliva turista na području Kantona Sarajevo, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo od kraja aprila 2023. godine realizuje mjere pojačanog prisustva policijskih službenika na frekventnim lokacijama i provodi operativno-taktičke mjere i radnje u cilju sprečavanja izvršenja pomenutih krivičnih djela i hvatanja izvršilaca na mjestu događaja.

Tako su timovi policijskih službenika u prethodnom periodu legitimisali i identificirali više osoba sklonih izvršenju ovih krivičnih djela, a za koje postoje operativna saznanja iz ranijeg perioda. Kod nekolicine su prilikom pregleda pronađeni predmeti i artikli koji potiču iz izvršenja krivičnih djela, te su protiv tih osoba preduzete zakonom predviđene mjere i radnje.

S obzirom na činjenicu da je na terenu uočeno više osoba koji su povratnici u vršenju krivičnih djela, a koji nisu državljani Bosne i Hercegovine, uspostavljena je komunikacija s Terenskim uredom za strance – Sarajevo, a radi budućeg postupanja prema takvim licima.

Od početka provođenja aktivnosti, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo bilježi zadovoljavajuće smanjenje broja prijavljenih krivičnih djela iz člana 286., tzv. „džepnih krađa“, naročito na mikrolokacijama koje su se pokazale najučestalijima u vršenju ovih krivičnih djela – uže područje Starog Grada, stajališta javnog gradskog prevoza i šetališta.

Građane pozivamo da više pažnje obrate na lične stvari i dragocjenosti u zatvorenim i prostorima tržnih centara, posebno kada je veća gužva, te da svoje torbe i novčanike ne otvaraju pred osobama koje vrše prosjačenje.

 


18.05.2023 (fahrudin.nuhodzic)

Delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, predvođene ministrom Admirom Katicom i zamjenikom policijskog komesara Fatmirom Hajdarevićem danas su položile cvijeće i odale počast poginulim pripadnicima Prve brigade policije Stari Grad, a povodom obilježavanja 31. godišnjice postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad.

„Kako su tog dana časno stali u stroj, pripadnici Prvog odreda policije Stari Grad su tako časni, hrabri, predani svojoj porodici, saborcima i domovini ostali do posljednjeg dana agresije na našu zemlju. Iz tog stroja, 44 hrabra čovjeka se nisu vratila svojoj kući. Svoje živote su položili za ovaj grad, za domovinu. Njihovu žrtvu ne smijemo zaboraviti nikad. Mi živimo slobodu koju su nam oni, sa hiljadama drugih hrabrih branilaca, osigurali. Vječna slava im i rahmet i neizmjerna hvala. Mi živimo slobodu koju ste nam vi osigurali. Hvala vam. Čast je danas biti ovdje i nakloniti se vašem patriotizmu i vašoj hrabrosti“, kazao je, između ostalog, ministar Katica.

Priznanje Plaketa Udruženja Prva brigada policije Stari Grad, predsjednik Udruženja Alija Jašarević, uručio je zamjeniku policijskog komesara i veteranu Prve brigade policije Stari Grad, Fatmiru Hajdareviću.

U čast godišnjice postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad, postrojeni su počasni vodovi policijskih službenika Sektora za policijsku podršku Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.