Skip to main content
Please wait...

Prezentacija aplikacije / sistema javnih nabavki

Zaključkom broj: 02-05-27128-4.1/15 od 15.10.2015. godine, Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Akcioni plan za borbu protiv korupcije Vlade Kantona Sarajevo 2015 – 2019. (broj: 02-05-27128-4.3/15 od 15.10.2015. godine), a  Operativni plan Vlade Kantona Sarajevo,  aktivnost pod rednim brojem 14., ustanovljava obavezu javnog objavljivanja ugovora o javnoj nabavci za sve budžetske korisnike u Kantonu Sarajevo, kao i za sve institucije čiji je osnivač Kanton Sarajevo, odnosno nad čijim radom vrši nadzor, kao i eventualnih naknadnih aneksa ugovora. Tim Vlade Kantona Sarajevo za borbu protiv korupcije (u daljem tekstu: Tim) razmatrajući ovu obavezu svih javnih institucija, u saradnji sa drugim službama, predložio je Vladi usvajanje akta kojim će obavezati sve institucije da javno oglašavaju potrebna dokumenta u oblasti javnih nabavki.
Vlada Kantona Sarajevo razmatrala je i usvojila Odluku o Bazi podataka o javnim nabavkama za korisnike budžeta u Kantonu Sarajevo, broj: 02-05-33274-10/16 od 01.12.2016. godine, koja je objavljena u “Službenim novinama Kantona Sarajevo”, broj: 49/16, čime je stupila na snagu (08.12.2016. godine).
Ova Baza podataka je obavezna za sve javne institucije (korisnike budžeta), kako je navedeno u članu 1. citirane Odluke. Pored podataka predviđenih Zakonom o javnim nabavkama („Službeni glasnik BiH”, broj: 39/14), ova Baza zahtijeva i dodatne podatke koji se pojavljuju u toku ovog procesa.

Zavod za informatiku i statistiku KS, u saradnji sa Timom Vlade KS za borbu protiv korupcije, Uredom za kvalitet i Stručnom službom za zajedničke poslove, izradio je aplikaciju Baze podataka o javnim nabavkama u Kantonu Sarajevo. Zavod je izradio i Korisničko uputstvo za unos podataka u Bazu podataka o javnim nabavkama u Kantonu Sarajevo, koje je dostupno putem Portala javnih nabavki na web adresi: jn.ks.gov.ba ili  javnenabavke.ks.gov.ba, na glavnom meniju pod linkom “Uputstvo”.
Radi dodatnih pojašnjenja i rješavanja nedoumica, te radi praktične demonstracije sistema, Zavod za informatiku i statistiku KS održao je prezentaciju sistema javnih nabavki, u sali Opštine Centar, 08.02.2017. godine u 10:00. Prezentacija je ovaj put održana samo za organe uprave i upravne organizacije, a za ostale kantonalne organizacije biće određen poseban termin.
Direktor Zavoda obratio se prisutnim i objasnio smisao, cilj, svrhu i rezultat ovog sistema, a praktičnu primjenu demonstrirali su uposlenici Zavoda. Ispred Tima Vlade Kantona Sarajevo za borbu protiv korupcije prisutnim se obratila i Zlata Hašimbegović, član Tima.

Vrsta
ISO novosti
Objaviti na naslovnoj
Ne
Slika