Skip to main content
Please wait...

Za sedam dana 1.917.408 upita upisano u pretraživače registara zaposlenih i imenovanih lica u KS

Od 18. do 25. aprila ove godine u pretraživače Registra zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo i Registra imenovanih lica u KS, a koji se nalaze u okviru web stranice www.anticorrupiks.com, zainteresirani korisnici su upisali nevjerovatnih 1.917.408 različitih upita.

U isto vrijeme, registri su pregledani 135.747 puta te je registriran 51.881 korisnik. Od ovog broja najviše korisnika je iz naše zemlje, dok je određeni broj korisnika registriran i iz Njemačke, Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država, Austrije, Slovenije, Švedske, Srbije, Holandije i Švicarske. Svaki od registriranih korisnika je imao u prosjeku oko 35 upisanih zahtjeva u pomenute pretraživače.

Ovi podaci potvrđuju izuzetno veliko intersovanje javnosti za ovom vrstom podataka.

U posmatranih sedam dana uspješno je odbijeno osam hakerskih napada, a čiji cilj je upravo bio onemogućavanje javnosti da pristupe pomenutim registrima. Također je u istom periodu zabilježen promet od 14,57 GB.

Inače, u Registru zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo trenutno se nalaze podaci za 21.426 osoba, dok su u Registru imenovanih lica u KS pohranjeni podaci za 3.562 osobe. Ako posmatramo oba registra zbirno, u njima se trenutno nalaze podaci za 24.998 osoba.

Iz Ureda za borbu protiv korucije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo obavještavaju javnost, kako se svakodnevno radi na ažuriranju i korekciji podataka unutar registara. Također, u narednom periodu slijedi nadogradnja i unapređenje sistema pretrage i izvještavanja pomenutih registara, ali dodavanja novih polja kao što su: datum zasnivanja radnog odnosa, datum prestanka radnog odnosa i vremenski period na koji se zaključuje ugovor o radu na određeno vrijeme te iznos naknade za imenovana lica.
 

 

Vrsta
ISO novosti
Objaviti na naslovnoj
Da
Slika