Skip to main content
Please wait...

Posjeta osnovnim školama: Lijepe i opremljene škole za hadžićke osnovce

lamija.bojadzic (27, Sep 2024)

U nastavku obilaska osnovnih škola u Kantonu Sarajevo, danas su predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, ministrica za odgoja i obrazovanja KS Naida Hota-Muminović i zastupnica u Skupštini KS Admela Hodžić posjetili tri osnovne  škole u općini Hadžići, i to OŠ „6 mart“,  OŠ „9 maj“ i  OŠ „Hadžići“.

U protekle tri godine investirana su značajna sredstva za energetsko utopljavanje objekata ovih škola, završene su brojne rekonstukcije zgrada, obnovljene instalacije, uz    modernizaciju i opremanje kabineta i nastavnih procesa.

„Skupština i Vlada KS kao i resorno ministarstvo su u proteklom periodu posebnu pažnju i sredstva usmjerili na stvaranje boljih uslova za učenike i nastavnike u našim osnovnim i srednjim školama. U ovakvim posjetama želimo čuti šta ovim škola još treba. Tako smo danas u školi '6 mart' saznali da im je potrebana nova veća sportska sala. Zatražili smo da škola pripremi  idejno rješenje za izgradnju višenamjenske sale, kako bi sredstva za njenu gradnju bila obezbijeđena u Budžetu KS u narednoj godini.  Na ovaj način se upoznajemo s potrebama škola, kako bi reagovali konkretno“, istakao je  predsjedavajući Okerić.

Ministrica Hota-Muminović je naglasila da je ovo bila dobra prilika za  sumiranje rezultate na terenu.

„Lijepo je vidjeti vrlo dobre rezultate višegodišnjih ulaganja.  Samo za manje, efektivne projekte u školama, u ovoj godini u općini Hadžići, mi smo  iz Budžeta izdvojili preko 700.000 KM. Ulaganje u škole nikada nije završen proces, svake godine će biti novih projekata. Moramo stvarati savremeni ambijent da učenici budu motivirani, da rado dolaze u školu, da uče sa zanimanjem. Ovakvi procesi se ne završavaju, oni traju, i sredstva za ovakve i slične namjene trebaju uvijek biti na raspolaganju“, poručila je ministrica Hota-Muminović.

U OŠ „6. mart“ Hadžići, koja broji 692 učenika, u protekloj godini rekonstruisan je i opremljen prostor za produženi boravak, obnovljeni su i opremljeni kabineti biologije, hemije i fizike.  

U istom periodu završena je izgradnja lifta u OŠ „Hadžići“,  gdje su takođe rekonstruisani kabineti ovih predmeta koji će biti na raspolaganju za 586 učenika ove škole.

U OŠ „ 9 maj“ Pazarić završen je projekt grijanja i rekonstrukcije sale i svlačionica,  rekonstrukcija krova sale je u završnoj fazi, a privode se kraju radovi na rekonstrukciji i opremanju kabineta biologije, hemije i fizike. Urađena je potpuna rekonstrukcija mokrih čvorova u ovoj školi.

Kao zastupnica u SKS koja dolazi upravo iz ove općine, Admela Hodžić istakla je svoje zadovoljstvo realizacijom mnogobrojnih projekata u hadžićkim školama.

„Drago mi je da se i Skupština, Vlada i resorno ministarstvo zajednički trude da obezbijede što bolje uslove za sve učenike našeg kantona, pa tako i u ovoj općini. Kako su  neke od ovih škola napravljene prije više od 120 godina, njihova modernizacija je nužna, kao i osavremenjavanje i opremanje što im mi želimo i omogućiti“, poručila je zastupnica Hodžić.

U ime škola, gostima se na obilasku zahvalila direktorica OŠ „Hadžići“ Senada Kapetanović ističući njihovu otvorenost za saradnju i unapređenje obrazovnog procesa u svim segmentima, kao i  zahvalnost Kantonu, lokalnoj zajednici i svim donatorima na brizi za učenike i nastavnike ovih škola.