Skip to main content
Please wait...

Otvorene Četrnaeste sportske igre Oaze 2024

mirza.islamovic (26, Sep 2024)

U Centru za edukaciju, sport i rekreaciju "Safet Zajko" u Sarajevu, danas su svečano otvorene 14. sportske igre Oaze 2024, takmičenje za osobe s intelektualnim poteškoćama, koje će se održati od 26. do 29. septembra.

Sportisti, osobe sa intelektualnim teškoćama, takmičit će se u sedam sportova, i to: nogomet, atletika, boćanje, košarka, plivanje, stoni tenis i MATP program za osobe sa višestrukim smetnjama.

Takmičenje će se održati na tri sarajevske lokacije: Centar za edukaciju, sport i rekreaciju „Safet Zajko“, Olimpijski bazen Otoka i Centar Skenderija – Dvorana D2.

Cilj takmičenja je promocija sposobnosti i mogućnosti osoba sa invaliditetom, te praktična primjena UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom.

Na ceremoniji otvaranja sportistima se obratio premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk koji je svim sportistima i gostima iz svih dijelova BiH, ali i susjednih država zaželio dobrodošlicu u naš glavni grad.

"Želim vam svima da se lijepo osjećate u našem gradu i ponesete lijepe uspomene. Kvalitet i naprednost društva se najbolje cijeni po odnosu prema najranjivijim kategorijama. Kao premijer sam zadovoljan, ali i svjestan da to što radi Vlada KS po ovom pitanju nije dovoljno. Stoga, želim da poručim da ćemo nastaviti još izdašnije i energičnije ulagati u naše najranjivije kategorije. Drago mi je da je Udruženje Oaza platformu sporta iskoristilo za inkluziju i promociju prava osoba s poteškoćama, te im čestitam što su napravili regionalni brend", rekao je premijer Uk.

Današnjem svečanom otvaranju prisustvovali su i ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Adna Mesihović, dogradonačelnik Grada Sarajeva Samir Avdić, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, te mnogi drugi.

Sportske igre Oaze 2024. podržane su od strane švedske nevladine organizacije MyRight-BiH- Empowers people with disabilities, koja okuplja preko dvadeset organizacija osoba sa različitim invaliditetom za međunarodnu razvojnu saradnju.