Skip to main content
Please wait...

Naše nebo izvrsnosti: Svečano promovisani najuspješniji učenici s takmičenja u školskoj 2023/2024. godini

mediha.zugic (26, Sep 2024)

U organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS, sinoć je upriličena svečana promocija najuspješnijih takmičara i takmičarki osnovnih i srednjih škola KS na federalnom, državnom i međunarodnom nivou za školsku 2023/2024. godinu. Svečanost pod nazivom „Naše nebo izvrsnosti", okupila je porodice učenika, nastavnike i brojne zvanice kako bi zajedno proslavili izvanredna učenička postignuća i talente.

U ovoj školskoj godini čak 228 učenika ostvarilo je impresivne rezultate. Takmičili su se u šest različitih nastavnih predmeta/oblasti, uključujući Matematiku, Informatiku, Fiziku,  Geografiju, Njemački jezik, Islamsku vjeronauku i deset disciplina za učenike muzičkih škola (gitara, harmonika, klavir, solfeggio, teorija muzike, udaraljke, viola, violina, violončelo, truba).

Osvojili su 109 pojedinačnih nagrada, 17 ekipnih nagrada, a 10 učenika su ostvarili uspjeh na tri i više takmičenja.

Njihove uspjehe novčano će nagraditi Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS.

"Ministarstvo sa partnerima omogućava odlazak mladih ljudi na međunarodna takmičenja. Nagrađujemo učenike za rezultate na federalnom, državnom i međunarodnom nivou. Za odlazak na olimpijade izdvojili smo preko 60.000 KM, a za nagrade učenicima 140.000 KM. Sigurna sam da će ova nadarena djeca u skoroj budućnosti biti okosnica razvoja Bosne i Hercegovine", istakla je ovom prilikom ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Mumunović.

Direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS Senada Salihović istakla je kako su sinoć svjetla reflektora bila usmjerena prema najsjajnijim mladim zvijezdama obrazovanja Kantona Sarajevo.

"Zahvaljujući ovim izvanrednim mladim talentima, i njihovim rezultatima, brojne zemlje sada pamte ime Bosna i Hercegovina. Naše nebo izvrsnosti je svjetionik nade i inspiracije za buduće generacije, podsjećajući nas da je svako dijete kamenčić u mozaiku bolje budućnosti", istakla je direktorica Salihović.