Skip to main content
Please wait...

Ekonomsko osnaživanje žena : U Sarajevu otvoren Sist’Her Centar, premijer Uk pružio podršku

mediha.zugic (25, Sep 2024)

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk prisustvovao je danas otvaranju Sist’Her Sarajevo Centra, u čijem fokusu će biti ekonomsko osnaživanje žena i promocija jednakosti. Najavljena je poduzetnička škola za žene, razvoj zajednica za učenje, umrežavanje sa organizacijama civilnog društva na evropskom nivou, kao i druge aktivnosti i projekti.

Centar je otvoren u okviru projekta “Towards Equality: Građanke i građani u akciji za inkluzivnija društva u Bosni i Hercegovini i Istočnoj Evropi".

Projekt implementiraju Empow’Her Global iz Francuske i Žene za Žene International iz Bosne i Hercegovine, uz podršku Francuske razvojne agencije (AFD).

Kako je istaknuto, zemlje Istočne Evrope, bez obzira na napredak u ovoj oblasti se ipak i dalje suočavaju sa izazovima rodne neravnopravnosti. Ove nejednakosti su i dalje prisutne u ključnim oblastima kao što su zapošljavanje, političko učešće i reproduktivna prava. Bosna i Hercegovina (BiH) se posebno ističe sa neravnopravnim društvenim normama i nasilju po osnovu spola, što je spriječava da osigura punu jednakost za sve. Historijske i društveno-ekonomske krize su dodatno produbile ove razlike, ograničavajući potpuno učešće žena u razvoju zemlje. Nažalost, samo 37% žena je aktivno na tržištu rada u BiH, te je BiH po tome skoro na samom dnu ljestvice u Evropi. Samim tim se mora hitno pristupiti rješavanju društveno-ekonomskih izazova i promociji zajedničkih aktivnosti koje će jačati razvoj i osnaživanje žena u regionu.