Skip to main content
Please wait...

Sanacija i hidroizolacija platoa iznad galerije Collegium Artisticum: Rješavanje dugogodišnjeg problema uz podršku Vlade KS

mirza.islamovic (24, Sep 2024)

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, zajedno s ministrima Zlatkom Mijatovićem, Kenanom Magodom i Afanom Kalamujićem, obišao je radove na projektu sanacije i hidroizolacije AB kaskade platoa iznad galerije Collegium Artisticum. Direktor JU Collegium Artisticum, Elvedin Poturak i direktor KJP „Centar Skenderija“ Edison Pavlović predstavili su zajednički uspjeh u rješavanju dugogodišnjeg problema prokišnjavanja platoa.

Između ostalog, uzrok ovog problema bilo je preopterećenje platoa zbog bespravno izgrađenih objekata na toj lokaciji. U saradnji s lokalnim vlastima, ovi objekti su uklonjeni, čime je omogućena rekonstrukcija dijela platoa koji je uzrokovao probleme s prokišnjavanjem. Vrijednost projekta iznosi oko 750.000 KM, a sredstva je osigurala Vlada Kantona Sarajevo.

Ovaj projekt je infrastrukturna investicija, ali i ključan korak u očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa Sarajeva. Galerija Collegium Artisticum, kroz više od četiri decenije postojanja, bila je središte umjetničkog izraza Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije. Ova galerija je dom nekih od najvažnijih umjetničkih izložbi, a njena uloga u kulturnom životu grada je neprocjenjiva. Sanacija platoa osigurava zaštitu ovog dragocjenog prostora i omogućava nastavak njegovog rada u sigurnim uslovima.

Uz to, Centar Skenderija također je značajan dio kulturnog naslijeđa grada. Skenderija je za mnoge simbol Sarajeva, te nosi status važne historijske i sportske ustanove.

Kroz ovaj projekt, osigurava se očuvanje historijske i kulturne vrijednosti Skenderije i Collegium Artisticuma za buduće generacije.