Skip to main content
Please wait...

POČELA „ŠKOLA PLANINARSTVA“: MINISTRICA HOTA-MUMINOVIĆ I DIREKTORICA SALIHOVIĆ ISPRATILE SARAJEVSKE UČENIKE NA BJELAŠNICI

mediha.zugic (23, Sep 2024)

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, u saradnji s Institutom za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS, danas je počelo realizaciju jedinstvenog projekta "Škola planinarstva", koja predstavlja obavezan dio nastave Tjelesnog i zdravstvenog odgoja za učenike sedmog razreda osnovnih škola. Ovaj specifičan oblik nastave odvija se u prirodnom okruženju, na uređenim planinarskim stazama i objektima širom Kantona Sarajevo, prema Nastavnom planu i programu.
Cilj "Škole planinarstva' je omogućiti učenicima da provedu vrijeme u prirodi, nauče osnovne vještine planinarenja, te razviju ljubav prema aktivnostima koje doprinose zdravlju, fizičkom razvoju i obrazovanju. Ove godine oko 4.100 učenika, podijeljenih u sedam većih grupa, posjetit će planine Bjelašnicu, Igman i Trebević u sklopu tri planinarska pohoda koji se odvijaju u septembru, oktobru i novembru.
Prva podgrupa učenika, njih 185, danas je krenula na planinarsku stazu Bjelašnice, od Babinog dola do Lisičje glave, savladavajući dionicu dugu sedam kilometara. Istovremeno, 208 učenika prolazi stazama Igmana, od velikog parkinga preko Ravne Vale do Velikog polja (8 km), dok treća podgrupa od 197 učenika istražuje staze Trebevića, prolazeći dionicom Ravne – Dobra voda – Studenac – Dom PD Trebević – Bob staza – Vidikovac, također u dužini od sedam kilometara.
Podsjećamo, sredstva za realizaciju "Škole planinarenja" osigurana su u budžetu Kantona Sarajevo. Ovaj projekt, ne bi bio moguć bez podrške Planinarskog saveza FBiH, Gorske službe spašavanja Sarajevo, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, te nastavnika i vodiča koji su zaduženi za sigurnost i vođenje učenika. U prvoj fazi pohoda na naše olimpijske ljepotice danas učestvuje 18 vodiča i 28 nastavnika, dok će se za sigurnost učenika brinuti stručnjaci GSS-a i Hitne medicinske pomoći KS.

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović i direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS Senada Salihović ispratile su danas prvu grupu učenika na Bjelašnici, sa željama za uspješan i siguran pohod, naglašavajući važnost ovakvih aktivnosti za fizički i mentalni razvoj učenika, te njihovo povezivanje s prirodom i zdravim načinom života.