Skip to main content
Please wait...

Otvorena izložba "Istočno od Zapada, zapadno od Istoka: Rukopisna ostavština Safvet-bega Bašagića"

mirza.islamovic (20, Sep 2024)

Ekskluzivna izložba "Istočno od Zapada, zapadno od Istoka: Rukopisna ostavština Safvet-bega Bašagića" danas je svečano otvorena u Muzeju Sarajeva, u Brusa bezistanu, povodom 100. godišnjice osnivanja Bašagićeve zbirke u Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi, 90. godišnjice smrti Safvet-bega Bašagića, te Dana slovačke kulture u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o unikatnoj izložbi Bašagićeve rukopisne ostavštine, koja je 1924. godine pohranjena u Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi, a koju je 1997. godine UNESCO upisao na listu svjetske dokumentarne baštine „Pamćenje svijeta“.

Uz druga prigodna obraćanja, izložbu je otvorio ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda.

“Velika mi je čast što vam se obraćam u povodu ove izuzetne izložbe u čast velikog dr. Safvet-bega Bašagića. Danas imamo privilegiju da se upoznamo sa unikatnim rukopisima i drugim dragocjenostima koje čine Bašagićevu zbirku. Po prvi put, ovaj dragocjeni materijal bit će predstavljen javnosti u Bosni i Hercegovini, i to u obliku koji nikada prije nismo imali priliku vidjeti. Njegova posvećenost, intelektualna snaga i kulturni doprinosi i dalje nas inspirišu i podsećaju na bogatstvo koje je ostavio za sve nas. Hvala vam što ste se okupili da zajedno proslavimo ovu izložbu i prisjetimo se značaja dr. Safvet-bega Bašagića za našu kulturnu baštinu. Siguran sam da će nam ova izložba donijeti nova saznanja i dublje razumijevanje ne samo Bašagićeve ostavštine, već i bogate kulturne i intelektualne tradicije koju je on promovisao", rekao je ministar Magoda.

Izložbu organizuju Ambasada Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini i Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom u Bratislavi i Muzejom Sarajeva.

Organizirano će je posjetiti oko 20.000 učenika iz Kantona Sarajevo, u okviru dijela izvannastavnih aktivnosti i posebnih odgojno-obrazovnih programa. Organizacijsku podršku učeničkim posjetama izložbi pružit će Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS i Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS.

"Ne smijemo propustiti ovu priliku za našu djecu. Da se zagledamo u ostavštinu Safvet-bega Bašagića koja je naša, a dio je i svjetske baštine. Pravimo učionice na otvorenom. Vraćamo se u škole da o ovome što vidimo sa učenicima razgovaramo, ilustriramo, pišemo, promišljamo, osjećamo", naglasila je ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović koja je, prije otvaranja izložbe, položila cvijeće na mezar i na ovaj način odala počast Safvet-begu Bašagiću u haremu Begove džamije.

"Rukopisna ostavština dr. Safvet-bega Bašagića, pohranjena u Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi i upisana na UNESCO-ovu listu dokumentarne baštine, svjedoči o njegovom  neprocjenjivom kulturnom i povijesnom značaju. Ova izložba nas podsjeća ne samo na ulogu Safvet-bega Bašagića, kao barda bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti, nego i na njegovu ulogu osnivača i prvog predsjednika Bošnjačke zajednice kulture 'Preporod'. Posebnu zahvalnost danas dugujemo Bošnjačkoj zajednici kulture 'Preporod', koja je, sa svojim partnerima, omogućila da ova neprocjenjiva dokumentarna baština stigne do sarajevske i bosanskohercegovačke publike", istakao je ovim povodom premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, te naveo Bašagićev citat "Nema naroda bez narodne prošlosti, niti slobode bez narodne svijesti", koji snažno odražava njegovu posvećenost očuvanju kulturnog i historijskog identiteta Bošnjaka i Bosne i Hercegovine, te ističe važnost svijesti o vlastitom naslijeđu u borbi za slobodu i napredak.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i ministar finansija KS Afan Kalamujić.

Izložba će biti otvorena za posjete do 10. oktobra 2024. godine svakim radnim danom od 9:00 do 17:00, te subotom od 10:00 do 15:00 sati u Brusa bezistanu u Sarajevu (Muzej Sarajeva, Abadžiluk 10).