Skip to main content
Please wait...

Ministrica Hota-Muminović i direktor BKZ "Preporod" razgovarali o posjeti učenika izložbi posvećenoj Safvet-begu Bašagiću

mirza.islamovic (16, Sep 2024)

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović i direktor Bošnjačke zajednice kulture "Preporod", prof.dr. Sanjin Kodrić održali su danas sastanak kako bi dogovorili organizovane posjete učenika osnovnih i srednjih škola izložbi „Istočno od Zapada, zapadno od Istoka – Rukopisna ostavština dr. Safvet-bega Bašagića“, koja se održava u Brusa bezistanu.

Izložba, organizovana u okviru UNESCO-ve svjetske dokumentarne baštine "Pamćenje svijeta," u saradnji sa Ambasadom Slovačke Republike, Univerzitetskom bibliotekom u Bratislavi i Muzejom Sarajeva, predstavlja značajan kulturni događaj koji će učenicima pružiti jedinstvenu priliku da se upoznaju s rukopisnom ostavštinom dr. Safvet-bega Bašagića, jednog od najvažnijih intelektualaca Bosne i Hercegovine. Povod izložbe su Dan slovačke kulture, 100. godišnjica osnivanja Bašagićeve zbirke u Bratislavi i 90. godišnjica njegove smrti.

Ministrica Hota-Muminović je istakla važnost uključivanja učenika u ovakve događaje, koji potiču razvoj kulturne svijesti i jačaju veze između obrazovanja i kulturne baštine.

Direktor Kodrić je izrazio spremnost za saradnju s obrazovnim institucijama u cilju što šireg uključivanja učenika u ovu važnu izložbu.

Sastanku je u ime Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja prisustvovao prof. Semir Salihović, pomoćnik direktorice za vannastavne i posebne programe.

Izložba će biti otvorena za posjete od 20. septembra do 10. oktobra 2024. godine u Brusa bezistanu i posjetit se može svakim radnim danom od 09:00 do 17:00, te subotom od 10:00 do 15:00 sati.