Skip to main content
Please wait...

Ministar Katica za BHT o osiguranju Sarajevo Film Festivala: Svi javni skupovi u protekla tri dana protekli su bez ijednog incidenta

mediha.zugic (19, Aug 2024)

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica gostovao je u jutarnjem programu BHT-a gdje je govorio o osiguranju Sarajevo Film Festivala i javnom redu i miru u gradu u protekla tri dana. Kako je istakao, policija u Kantonu Sarajevo je u posljednja tri dana, uključujući SFF, osiguravala 16 javnih skupova i svi su prošli bez ijednog incidenta. 
„Želim se zahvaliti svim našim građanima što svojim ponašanjem i partnerskim odnosom sa policijom doprinose da se svi osjećamo sigurno. U razgovoru sa organizatorima Sarajevo Film Festivala dobijamo informacije i o utiscima koje turisti nose iz Sarajeva. U svim dosadašnjima anketama Sarajevo Film Festivala gosti su najviše ocjene davali za rad policije u Sarajevu,“ izjavio je ministar Katica i dodao da u osiguranju SFF-a učestvuje isključivo MUP Kantona Sarajevo sa svojim snagama, bez podrške drugih policijskih agencija.
„MUP Kantona Sarajevo pruža operativno, fizičko, saobraćajno i KDZ obezbjeđenje, a naši policijski službenici, predvođeni policijskim komesarom Fatmirom Hajdarevićem napravili su operativne planove za ovaj događaj mjesecima unaprijed. U velikoj mjeri je suzbijeno i džeparenje kroz akcije koje Uprava policije intenzivno provodi, posebno na užem dijelu općina Stari Grad i Centar i gdje svakodnevno djeluje određeni broj policajaca u civilu,“ dodao je ministar Katica.
Govoreći o stanju u saobraćaju, ministar Katica je istakao da postoje pozitivni pomaci, naročito u dijelu suzbijanja saobraćajne delinkvencije privremenim oduzimanjem vozila od prekršitelja. U prvih šest mjeseci ove godine oduzeto je čak 146 vozila. Ministar Katica je dodao da očekuje još bolje rezultate nakon uvođenja novih radarskih sistema duž glavne saobraćajnice od Ilidže do Baščaršije.