Skip to main content
Please wait...

Ministar Magoda: Na 30. Sarajevo Film Festivalu imat ćemo 13 serija i filmova koje je podržalo Ministarstvo kulture i sporta KS

mediha.zugic (5, Aug 2024)

Povodom objave programa 30. Sarajevo Film Festivala, danas je u kinu Meeting Point u Sarajevu održana press konferencija – druženje s novinarima, predstavnicima vlasti, partnerima i prijateljima Festivala.

U programu Open Air 15 je filmova među kojima je i film "Nakon ljeta" Danisa Tanovića, koji će 16. augusta zabilježiti svjetsku premijeru i otvoriti 30. Sarajevo Film Festival.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda, prilikom obraćanja na press konferenciji, istakao je da podrška filmskoj industriji iz godine u godinu raste, te naglasio da je Ministarstvo kulture i sporta KS ove godine podržalo i sufinansiralo film Danisa Tanovića "Nakon ljeta".

“Sarajevo Film Festival (SFF) jedan od najvažnijih i najprestižnijih kulturnih projekata u Bosni i Hercegovini i regionu. Ove godine, Ministarstvo je za kinematografiju izdvojilo rekordnih 2,5 miliona KM. Između ostalih, podržana je i serija 'Kotlina' Danisa Tanovića, film 'Gym' Srđana Vuletića, film 'Bonaca' Luke Vlahe, kao i ostalih 9 filmskih/serijskih projekata. Ovo zapravo oslikava našu viziju i posvećenost razvoju kinematografije.
Najavio sam osnivanje fondacije za kinematografiju koja će biti trajna i nezavisna od trenutnih političkih odluka ili raspodjele budžeta. Fondacija će imati osiguran stalni budžet Kantona Sarajevo za sve buduće godine i služit će kao ključna podrška filmskim udruženjima, rediteljima, snimateljima i drugim filmskim radnicima, omogućavajući im da se fokusiraju na razvoj kinematografije”, poručio je ministar Magoda.

Dodao je kako Festival predstavlja naš najveći brend i neprocjenjivo doprinosi promociji Kantona Sarajevo i naše zemlje.

“Prisustvo gostiju iz cijele regije, Evrope i svijeta tokom Festivala potvrđuje značaj ovog događaja za međunarodnu prepoznatljivost Sarajeva”, rekao je ministar Magoda.

Počasni gost 30. Sarajevo Film Festivala je Cord Jefferson, a dobitnici Počasnog Srca Sarajeva su Meg Ryan, John Turturro, Alexander Payne, koji će na Festivalu imati i masterclasse. Masterclassi će biti posebna prilika za susret s publikom i uvid u ključne aspekte njihovih karijera, a ulaz na masterclasse je besplatan.

30. Sarajevo Film Festival bit će održan od 16. do 23. augusta 2024. godine. Više informacija o programu i prodaji ulaznica može se pronaći na internetskoj stranici Festivala: https://www.sff.ba/