Skip to main content
Please wait...

Ministrica Pavić Pečenković održala sastanak sa predstavicima UNICEF-a BiH na temu djece u pokretu u BiH

mirza.islamovic (2, Aug 2024)

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Enda Pavić Pečenković održala je sastanak s novom šeficom Odjela za zaštitu djece pri UNICEF BiH uredu Muqaddisom Mehreen i njenim saradnicima na temu djece u pokretu u BiH.

Na sastanku su predstavnici UNICEF-a kratko predstavili analizu dosadašnje situacije i pregled trenutnih servisa koji su dostupni djeci u pokretu.

Naime, u proteklom periodu, kada je u pitanju ova populacija, podršku sistemu su pružale međunarodne organizacije, te se na sastanku razgovaralo o identifikaciji opcija u okviru sistema za podršku tranziciji servisa za djecu, na nadležne institucije u BiH.

Ministrica je ovom prilikom istakla da Ministarstvo pruža podršku u okviru svoje nadležnosti, kao i službe socijalne zaštite, te da će tako i ostati, ali da je potrebno voditi računa o nadležnostima, kao i da postoje značajna ograničenja kada je u pitanju potkapacitiranost službi socijalne zaštite.

Na sastanku je okvirno dogovoreno da će predstavnici resornog ministarstva i službi socijalne zaštite KS, učestvovati u konsultativnoj radnoj grupi, a koju bi trebali organizovati viši nivoi vlasti u skladu sa svojim nadležnostima.