Skip to main content
Please wait...

MINISTRICA MESIHOVIĆ I MINISTAR KALAMUJIĆ POTPISALI SPORAZUM O SARADNJI S UDRUŽENJEM PORODICA DJECE I OSOBA S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU „DAJTE NAM ŠANSU“

mediha.zugic (27, Jul 2024)

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo prof. dr. Adna Mesihović i ministar finansija KS dr. Afan Kalamujić potpisali su Sporazum o saradnji s Udruženjem porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“.
Iz Udruženja su istakli da će, u skladu s posvećenošću unapređenju kvalitete života osoba s poteškoćama u razvoju i invaliditetom, kroz ovu saradnju nastaviti proširenje aktivnosti u cilju cjeloživotnog učenja. Projektne aktivnosti će biti usmjerene na mlade osobe s poteškoćama u razvoju koje su završile osnovno ili srednje obrazovanje, kao i na one koje nisu imale mogućnost ili psihofizički kapacitet za obrazovanje kroz postojeći sistem školstva.
Ministrica Mesihović je prilikom potpisivanja sporazuma naglasila da je inkluzija u obrazovnim procesima izuzetno važna, te da smanjuje stigmatizaciju i diskriminaciju.
"Drago mi je što smo potpisali sporazum koji omogućava saradnju u podršci aktivnostima udruženja 'Dajte nam šansu'. U njihova dva servisna centra, kroz obrazovne radionice, radno okupacione terapije i sportske aktivnosti, radit ćemo na procesu inkluzije. Kvaliteta života osoba s invaliditetom i članova njihovih porodica direktno zavisi od razvijenosti servisa i usluga podrške u zajednici. Zbog toga je Ministarstvo čvrsto posvećeno podršci inkluzivnim programima s naglaskom na cjeloživotno učenje. Radujem se što ćemo, zajedno s partnerima i stručnjacima, doprinijeti stvaranju pravednijeg i pristupačnijeg društva za sve," istakla je ministrica Mesihović.
Također je naglašeno da će projekt uključivati aktivnosti za studente različitih fakulteta u Sarajevu, poput praktičnog rada i volonterskih angažmana.
Ministar Kalamujić je istaknuo da je svjestan svih izazova s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom, te da u ovoj saradnji vidi priliku za efikasnu i multisistemsku podršku.
"Drago mi je da u sklopu programa inkluzije među mladima pomažemo jednoj od najvažnijih i najranjivijih kategorija, osobama s poteškoćama u razvoju i s invaliditetom. Upravo o njima trebamo najviše brinuti i pomoći njima i njihovim roditeljima na načine na koje možemo. Ovim sporazumom želimo obezbijediti pristupačnu, prilagođenu i multisistemsku podršku, usmjerenu na sve članove porodice, te širu zajednicu," naglasio je ministar Kalamujić.