Skip to main content
Please wait...

Premijer Uk na izložbi Unmute Gaza: Sarajevo ne može okrenuti glavu pred patnjom kakvu je i samo proživjelo

benamin.turkovic (21, Jul 2024)

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk posjetio je galeriju savremenih umjetnosti Manifesto.  

Kako je rečeno tokom razgovora s direktorom Benjaminom Čengićem, mladi kreativci angažirani u galeriji žele omogućiti prostor, prilike i pomoć u produkciji, prezentaciji i afirmaciji savremenih umjetnosti, te iskoristiti umjetnost kao sredstvo inicijacije dijaloga o društvenim i političkim problemima.  

Kako navode, cilj im je kreiranje raznovrsnih i kvalitetnih izložbi, performansa i multimedijalnih postavki, iniciranje razvoja tržišta umjetnina, uspostavljanje snažne i široke mreže kulturnih organizacija, institucija, kolektiva i pojedinaca, populariziranje savremenih umjetnosti u široj publici korištenjem marketinških i didaktičkih strategija, izgradnja edukacijskih programa za mlade umjetnike i amatere...

Prilikom posjete, premijer Uk mogao je pogledati aktuelnu postavku Unmute Gaza. Izložba predstavlja istoimeni međunarodni pokret, osnovan s ciljem prevazilaženja medijskog zida koji izolira Gazu.

„Izložba koju sam posjetio od iznimne je civilizacijske vrijednosti, a posebno je važno što se dešava u Sarajevu. Borimo se protiv genocida i dehumanizacije palestinskog naroda, to smo pokazali kada smo jedni od prvih ponudili pomoć palestinskom ambasadoru u BiH. Sarajevo ne može okrenuti glavu pred patnjom kakvu je i samo proživjelo. Galerija Manifesto pokazuje kako kulturom možemo pokretati revolucije i sretan sam što ovi mladi ljudi transformišu Sarajevo. Hvala Benjaminu Čengiću, direktoru galerije, što me je proveo kroz ovu izložbu bitnu za sve nas", naveo je premijer Uk.