Skip to main content
Please wait...

Koncentracije polena neznatno rastu: U zraku dominira polen trava i korova

mediha.zugic (18, Jul 2024)

Prema mjerenjima Centra za ekologiju ekologiju i prirodne resurse - Akademik Sulejman Redžić, koncentracije polena neznatno rastu. U zraku je prisutan polen borova, tise, čempresa, lipe, trava i korova.
"Najveće izmjerene vrijednosti se odnose na polen trave i polen korova. Vrijednosti polena se kreću od 542 pol. zr./m3 zraka (MS Stari Grad) do 590 pol.zr/m3 zraka (MS Pofalići). Polen lipe je još uvijek prisutan u zraku sa umjerenim koncentracijama", navedeno je u izvještaju Centra.
Uzimajući u obzir izmjerene vrijednosti, kao i povoljne vremenske prilike koje  pogoduju većem prisustvu polena  u zraku, savjetuje se osobama koje au alergične na polen trava da  izbjegavaju parkovske površine, te da svoje slobodno vrijeme provode u okviru šumskih ekosistema, optimalno na većim nadmorskim visinama. Osobe koje su alergične na polen korovskih biljaka trebaju izbjegavati neuređene i zapuštene površine. Svim osobama sa sezonskim rinitisom se preporučuje da se, u slučaju promjene kliničke slike, jave nadležnom ljekaru porodične medicine.
Iz Centra pozivaju da se zapuštene travnate površine redovno kose, kao i da se učestalo vrši pranje saobraćajnica i pješačkih zona.