Skip to main content
Please wait...

Dan policije MUP-a BPK: Najviša priznanja za podršku i saradnju dodijeljena ministru Katici i komesaru Hajdareviću

benamin.turkovic (15, Jul 2024)

Dan policije MUP-a Bosansko-podrinjskog kantona, koji je uspostavljen prije 28 godina, 15. jula 1996. godine, obilježen je danas u Goraždu. 

Ovaj značajan datum bio je povod da se u Goraždu okupe brojni zvaničnici i delegacije, te predstavnici policijskih struktura i agencija koje sarađuju sa policijom MUP-a BPK Goražde.

U Centru za kulturu održana je svečana akademija, na kojoj su između ostalog, dodijeljena priznanja i zahvalnice zaslužnim pojedincima i kolektivima. Najviše priznanje – Reljefni grb Bosansko-podrinjskog Kantona, pripalo je ministru unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admiru Katici i policijskom komesaru Fatmiru Hajdareviću. 

Kako je istakao ministar unutrašnjih poslova BPK Nusret Hubjer, ovo priznanje dodijeljeno je ministru Katici i komesaru Hajdareviću zbog izuzetne saradnje koju je MUP Kantona Sarajevo ostvario s MUP-om BPK u prethodnom periodu, a što uključuje i značajnu podršku u vidu materijalno-tehničkih sredstava koja je MUP Kantona Sarajevo dodijelio policijskim službenicima u ovom kantonu. Također, ministar Hubjer istakao je ogroman značaj podrške koju je MUP KS pružio prilikom provođenja konkursnih procedura za prijem novih policijskih službenika i inspektora u MUP BPK, a za što su, prema njegovim riječima, dobili najviše pohvale Ambasade SAD-a u BiH.

Ministar Admir Katica je prilikom preuzimanja priznanja čestitao ovaj značajan datum i istakao da MUP Kantona Sarajevo i dalje stoji na raspolaganju kolegama iz BPK Goražde za svaku vrstu pomoći i saradnje.

“MUP Kantona Sarajevo je razvio zakonski okvir i metodologiju za najtransparentniju proceduru prijema policijskih službenika u državi i to su već svi prepoznali. Transparency International dao je preporuku i ostalim policijskim agencijama da koriste naše metode, a MUP BPK to radi već dvije godine zaredom. Ustupili smo im naš sistem, kao i našu infrastrukturu prilikom provođenja konkursnih procedura za prijem policajaca i inspektora u MUP BPK Goražde i drago mi je što je to primijećeno i pohvaljeno i od međunarodnih faktora. Na ovaj način mi jačamo integritet policije, ne samo u KS, nego i šire,” poručio je ministar Katica.

Reljefni grb Bosansko-podrinjskog kantona uručili su ministar unutrašnjih poslova BPK Nusret Hubjer i policijski komesar Damir Bogunić. U ime policijskog komesara Fatmira Hajdarevića priznanje je primio načelnik Sektora za policijsku podršku Muhamed Hasanović.