Skip to main content
Please wait...

Nakon 30 godina dirigent Zubin Mehta opet u Sarajevu

mirza.islamovic (12, Jul 2024)
Sarajevska filharmonija je koncertnu sezonu u kojoj obilježava 100 godina djelovanja počela koncertom pod dirigentskom palicom Riccarda Mutija, a spektakularno će je završiti sa Zubinom Mehtom, koncertom nazvanim „Sad je drugačije“ zakazanim za subotu, 13. jula.
 
Nakon 30 godina dirigent Zubin Mehta došao je u Sarajevo i predvodit će najstariji i jedini simfonijski bosanskohercegovački orkestar kroz noć nezaboravnog muzičkog iskustva koju donose djela Pjotra Iljiča Čajkovskog, Simfonija br. 5 i Koncert za violinu i orkestar u izvedbi Violete Smailović-Huart.
 
Tim povodom, danas je u Narodnom pozorištu Sarajevo održana konferencija za medije na kojoj su govorili i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda.
 
"Zadovoljstvo mi je da budem premijer Kantona Sarajevo u trenutku kada maestro Mehta nakon 30 godina ponovo dolazi u Sarajevo. Maestro koji je pokazao svoje prav lice u trenucima kada nam je bilo najteže, a prijatelji se prepoznaju u nevolji. Ova Vlada KS je kontinuitet prethodne Vlade i odlučili smo da vratimo kulturu u naš Kanton na način da ulažemo u infrastrukturu i sadržaj”, rekao je premijer Uk.
 
Ministar Magoda naglasio je da je ulaganje u kulturu istovremenu i trajno ulaganje u naše društvo.
 
"Uspjeli smo u tome da kultura bude dostupna svim građanima BiH. Ne mogu zamisliti koliko će građana sutra ispred Narodnog pozorišta gledati ovaj maestralni koncert i kako lijepu sliku ćemo poslati u svijet. Želim se zahvaliti Sarajevskoj filharmoniji, a posebno maestru Mehti za sve što su uradili za naš grad. Sarajevo je grad koji cijeni i koji ne zaboravlja, te vam se u ime Vlade KS i svih građana od srca zahvaljujem", rekao je Magoda.
 
Direktor Sarajevske Filharmonije Vedran Tuce podsjetio je prisutne da je Zubin Mehta u razrušenoj Vijećnici 19. jula 1994. godine održao koncert, a sad kad se ponovo vraća u glavni grad Bosne i Hercegovine novi koncert je nazvan "Sad je drugačije".
 
"Prije svega, vaš grad je neprepoznatljiv, u pozitivnom smislu naravno. Hvala Bogu da ovaj divni koncert još uvijek živi. Jako lijepo vrijeme provodim sa vašim orkestrom i hvala vam što ste organizirali ovako dobar ansambl muzičara. Radujem se koncertu, ali i činjenici da će veliki broj ljudi na velikom ekranu ispred Narodnog pozorišta pratiti naš koncert. Moramo nakon koncerta izaći zajedno da pozdravimo sve te ljude", rekao je Mehta.
 

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić predala je maestru zahvalnicu Grada Sarajeva.