Skip to main content
Please wait...

Ministrica Pavić Pečenković posjetila Centar za podršku porodicama s djecom i osobama s poteškoćama u razvoju "Colibri"

azra.djozo (12, Jul 2024)

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Enda Pavić Pečenković posjetila je prostorije Centra za podršku porodicama s djecom i osobama s poteškoćama u razvoju "Colibri".

Tokom posjete ministrica je razgovarala s predsjednicom Udruženja Aidom Hrnjić o načinu funkcionisanja Centra i potrebama Udruženja u pogledu brige o djeci s poteškoćama. Posebno se razgovaralo o mogućnostima stažiranja i stručnog osposobljavanja u Udruženju, što bi predstavljalo veliku podršku u radu s djecom s poteškoćama, ali i pružilo studentima priliku za stručno osposobljavanje i sticanje praktičnog iskustva.

Ministrica Pavić Pečenković je istakla da će Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS nastaviti pružati podršku ovom udruženju, te najavila da će razgovarati s predstavnicima Vlade KS kako bi omogućili stažiranje i stručno osposobljavanje u Udruženju. 

"Zadatak predstavnika Vlade i institucija je da grade dobru saradnju i unapređuju sistemska rješenja u cilju boljeg, jačeg i ugodnijeg života svih građana", naglasila je ministrica.

Predsjednica Hrnjić zahvalila se ministrici na posjeti i još jednom istakla važnost institucionalne podrške u podizanju svijesti, kao i realizaciji konkretnih rješenja kada su u pitanju djeca s poteškoćama u razvoju.

Inače, Udruženje "Colibri" pruža podršku mališanima s poteškoćama u razvoju i njihovim roditeljima kroz organizaciju različitih radionica, izdavanje edukativnih sadržaja, te organizaciju ljetnih škola. Krajnji cilj ovih aktivnosti je omogućiti djeci s poteškoćama u razvoju da budu što manje ovisna o pomoći roditelja i drugih osoba.