Skip to main content
Please wait...

Premijer Uk posjetom Memorijalnom centru Srebrenica pružio podršku očuvanju sjećanja na žrtve genocida

benamin.turkovic (10, Jul 2024)

Memorijalni centar Srebrenica danas je posjetio premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk zajedno sa ministrom finansija KS, Afanom Kalamujićem. Ova posjeta dolazi u važnom trenutku kada se obilježava 29. godišnjica genocida u Srebrenici.
Posjetom Memorijalnom centru, gosti su izrazili svoju podršku kontinuiranim naporima da se očuva sjećanje na žrtve genocida i osigura pravda za preživjele.


U svojoj izjavi, nakon sastanka s direktorom Memorijalnog centra Srebrenica, Emirom Suljagićem, premijer je naglasio ključnu ulogu Vlade Kantona Sarajevo u podršci Srebrenici i procesu memorijalizacije genocida.
 

„Vlada Kantona Sarajevo pokazala se kao pravi prijatelj Srebrenice i memorijalizacije genocida.
Na desetine je primjera kako smo konkretno pomogli održivi povratak, infrastrukturu, ali i rad
Memorijalnog centra Srebrenica. Zadovoljstvo je za partnera imati direktora Suljagića, koji je
rad Memorijalnog centra podigao na poseban nivo, proširivši mu opseg i doseg djelovanja"
rekao je premijer Uk.


Osvrnuvši se na važnost kontinuirane podrške i sjećanja, premijer Uk je dodao: „Danas, 29 godina nakon srebreničkog genocida, naša je dužnost više nego ikada, osigurati da se ovakva tragedija nikada nikome ne ponovi. Da gradimo zajedničku budućnost zasnovanoj na pravdi, miru i zajedništvu“.


Ministar finansija KS, Afan Kalamujić, nakon sastanka je poručio: 

„Čast i zadovoljstvo mi je da nastavljamo kontinuiranu podršku Memorijalnom centru u Srebrenici, kako finansijsku, tako i tehničku. Svakako želimo pomoći u proširenju sadržaja te ostaviti mjesto mira i inspiracije za generacije koje dolaze“.
 

Direktor Suljagić je naglasio kako je Vlada Kantona Sarajevo siguran i pouzdan prijatelj Memorijalnog centra te se nada da će tako ostati. Ova posjeta naglašava predanost Vlade Kantona Sarajevo prema Srebrenici i nastavak podrške radu Memorijalnog centra Srebrenica u cilju očuvanja sjećanja i izgradnje bolje budućnosti za sve.