Skip to main content
Please wait...

Ugodnije okruženje i kvalitetnije obrazovanje za đake i studente Kantona Sarajevo

lamija.bojadzic (8, Jul 2024)

Vlada Kantona Sarajevo nastavlja s realizacijom projekta "Energijska efikasnost u javnim objektima". Radovi na svim objektima obuhvaćenih drugom fazom su u završnoj fazi. Pojedine škole i fakulteti već su završeni, dočekuju novu školsku godinu potpuno spremni u novom kapacitetu.

„Poboljšanje energijske efikasnosti u javnim objektima ne samo da doprinosi smanjenju troškova za energiju, već također poboljšava uslove rada i boravka u ovim ustanovama. Zbog toga je ovaj projekat od izuzetne važnosti za naš kanton“ rekao je premijer Nihad Uk prilikom nedavnog obilaska objekata koji su u fazi rekonstrukcije.

„Zahvaljujući saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), uspjeli smo osigurati potrebna sredstva za realizaciju ovog projekta. Posebno mi je drago što ćemo ovim radovima unaprijediti kvalitetu obrazovanja i zdravstva, te stvoriti ugodnije okruženje za našu djecu, studente i korisnike zdravstvenih usluga. Nastavljamo predano raditi na unapređenju naših javnih objekata i zahvaljujem svima koji su uključeni u ovaj značajan projekat“ zaključuje Uk.

Drugom fazom ovog projekta 17 objekata javnih ustanova dobit će potpuno novi izgled, među kojima su dva vrtića, 11 osnovnih škola, jedan dom zdravlja, dvije srednje škole i jedan fakultet.

Kako je ranije izjavio ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Bojan Bošnjak, planirani radovi uključuju zamjenu stolarije, krovova, termoizolaciju fasada, kotlovnica, ugradnju termostatskih ventila i niz drugih intervencija. 

Projekat Energijske efikasnosti Vlada KS implementira od 2019. godine. Ova inicijativa je dio šire strategije održivog razvoja Kantona Sarajevo, koja ima za cilj smanjenje energetske potrošnje i poboljšanje ekoloških standarda. Posljednjom, trećom fazom projekta Energijske efikasnosti, biće obuhvaćeno još osam javnih objekata, a planirano je da i njihova sanacija počne u ovoj godini.