Skip to main content
Please wait...

Kanton Sarajevo dodatno osnažio svoj sistem transparentnosti

benamin.turkovic (4, Jul 2024)

Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo predstavio je danas dva nova javna registra koji sadrže sveobuhvatne podatke ugovora o djelu i javnih poziva institucija u KS, te Elektronski plan integriteta, kao jedinstven alat koji je kreirao Ured s ciljem cilju prevencije i efikasne borbe protiv korupcije.

Novi registri predstavljaju jedinstvene baze podataka koje trebaju osiguravati transparentan, kvalitetan i efikasan sistem kontrole trošenja javnog novca kroz korištenje ugovora o djelu, te zakonitost, konkurentnost i jednake mogućnosti u procesu imenovanja.

Elektronski plan integriteta je od danas dostupan javnosti u vidu seta analitičko-statističkih izvještaja, gdje se može pratiti ponašanje institucija po pitanju provođenja planova integriteta, kao veoma važnih preventivnih antikorupcijskih mehanizama. Registri i Elektronski plan integriteta su uspostavljeni uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Uvodno obraćanje na ovom događaju posvećenom promovisanju novih IKT rješenja razvijenih uz podršku Misije u svrhu sprečavanja i borbe protiv korupcije, imao je Thomas Busch, zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH.

Ova rješenja u konačnici doprinose djelotvornijoj provedbi Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo. Uvođenje digitalnih alata u sprečavanje korupcije, smatra Busch, služi unapređenju povjerenja javnosti u kantonalne institucije, kao i povećanju transparentnosti unutar javnih institucija, jer omogućava uvid u značajnije aspekte javnog djelovanja koji su najpodložniji korupciji.

Busch je istakao da uspostavljanje ovih registara i instrumenata predstavlja rezultat zajedničkih napora Vlade Kantona Sarajevo, Ureda za borbu protiv korupcije i Misije koja je pružila svoju podršku, te izrazio svoju zahvalnost Uredu za borbu protiv korupcije, kao uvaženom partneru Misije od 2017. godine, koji služi kao primjer drugim antikorupcijskim tijelima u BiH.

Šef Ureda za borbu protiv korupcije KS Erduan Kafedžić naglasio je da registri ugovora o djelu i javnih poziva predstavljaju značajno unapređenje sistema transparentnosti Kantona Sarajevo, koji obuhvata još osam registara.

„Kroz online registre je značajno povećan stepen transparentnosti u rizičnim procesima koji se odvijaju u Kantonu Sarajevo, kao što su procesi zapošljavanja, javnih nabavki, imenovanja, transfera, poticaja i podsticaja. Uspostava sveobuhvatnog Antikorupcijskog sistema učinila je KS liderom u sistemskoj borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini“, naglasio je Kafedžić.

Ugovori o djelu su prepoznati kao oblast koja nosi značajan koruptivni rizik, a prethodna analiza postojećih ugovora je ukazala na određene anomalije. Kafedžić je naglasio da se ugovori o djelu mogu koristiti ukoliko zaista postoji potreba za angažmanom stručnjaka, ali ne mogu biti mehanizam zapošljavanja niti se mogu koristiti kao prikriveni ugovori o radu. Također, Kafedžić smatra da svi važniji aspekti ugovora o djelu, kao što je trajanje angažmana, iznos naknade i drugi slični podaci trebaju biti transparentni kako bi se unio veći stepen kontrole trošenja javnog novca, što je upravo jedan od osnovnih razloga uspostavljanja Registra.

Registar ugovora o djelu u organima javnog sektora u Kantonu Sarajevo sadrži imena i prezimena, stručne spreme i zvanja angažovanih osoba, nazive i sjedišta organa, predmete ugovora, datume potpisivanja i prestanka ugovora, trajanja ugovora, kao i visinu mjesečnih naknada. Pored ovih podataka, registar pruža i analitičko-statističke izvještaje na osnovu kojih je moguće pratiti različite trendove kao što je broj sklopljenih ugovora na nivou institucije i iznosa. Kao primjer, Kafedžić je istakao da će upravo kroz ove izvještaje biti moguće pratiti broj sklopljenih ugovora po mjesecima, što je posebno interesantno u ključnim momentima kao što su izbori, promjene vlasti i sl.

Registar javnih poziva za izbor i imenovanje u organima nadzora, upravljanja i rukovođenja u javnom sektoru KS čini bazu javnih poziva koja sadrži sveobuhvatne podatke o javnim pozivima, poput naziva javnog poziva, roka za prijavu, broja pozicija, naziva i sjedišta organa, objave u službenim novinama i dnevnim listovima. Namjera je da se kroz ovaj registar osigura viši nivo zakonitosti, transparentnosti, konkurentnosti i jednakih mogućnosti u ovom procesu.

Oba registra su uspostavljena odlukama Vlade Kantona Sarajevo.

Pored novih registara, na kraju je predstavljen Elektronski plan integriteta koji objedinjava sve planove integriteta institucija u Kantonu Sarajevo i predstavlja elektronsku verziju plana integriteta institucije. Ovaj alat, između ostalog, sadrži osnovne informacije o instituciji, podatke o odgovornim licima, plan integriteta, registar rizika po institucijama, registar aktivnosti koje su definisane kroz faze provođenja, kao i registar propisa koji sadrži zakonske, podzakonske i provedbene propise, a koji regulišu djelatnost i nadležnost institucija.

Elektronski plan integriteta je dostupan javnosti u vidu seta analitičko-statističkih izvještaja na osnovu kojih se može pratiti ponašanje institucija u provođenju planova integriteta.

„Važno je istaći da Elektronski plan integriteta treba posmatrati kao veoma važan parametar prilikom razmatranja i usvajanja izvještaja o radu institucija javnog sektora Kantona Sarajevo, jer ovaj instrument odražava stepen otpornosti institucija na korupciju, odnosno njihove spremnosti da se na aktivan i odlučan način suprotstave korupciji i drugim negativnim pojavama“, naglasio je Kafedžić.

Kafedžić je dalje naveo da je danas predstavljene alate i resurse potrebno posmatrati na cjelovit i sveobuhvatan način u kontekstu svih instrumenata i resursa dostupnih kroz sistem transparentnosti Kantona Sarajevo, te pozvao medije i cjelokupnu javnost da aktivno koristi ove resurse.

Sistem transparentnosti KS od danas broji 10 online registara, te Interaktivnu mapu gradnje objekata i sječe šume na području Kantona Sarajevo i Elektronski plan integriteta, u okviru kojih je javnosti dostupno više od 170 statističko-analitičkih izvještaja.

Na kraju, Kafedžić se zahvalio Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini na presudnoj pomoći i podršci u uspostavljanju ovih javno dostupnih antikorupcijskih resursa i instrumenata. Također, izrazio je zahvalnost i Vladi Kantona Sarajevo koja je hrabro podržala spomenute antikorupcijske aktivnosti donošenjem adekvatnih propisa na osnovu kojih su ovi resursi i instrumenti uspostavljeni.