Skip to main content
Please wait...

Ministrica Hota-Muminović: Gradimo zajednicu koja uči

mirza.islamovic (2, Jul 2024)

Četverodnevni seminar za direktore i direktorice osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo pod nazivom "Čemu nas uči kvalitet? - Visoki standardi: inovacije i kvalitet" počeo je danas u organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS i Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja.

Seminar koji se održava u Tuzli, predstavlja godišnje stručno savjetovanje za rukovodioce škola u KS, a nakon uvodnih obraćanja, gost predavač bila je bosanskohercegovačka glumica Selma Alispahić.

U naredna četiri dana govorit će se o emocionalnoj pismenosti, održivosti, poduzetničkom duhu i školskoj arhitekturi uz mnogo zanimljivih i kompetentnih gostiju. Tu je i panel u kojem učestvuju učenici i roditelji.

"Aktivni dio predviđa rad u fokus grupama sa namjerom da napravimo prijedlog koncepta samoprocjene i vanjske procjene kvaliteta u školama. Ovaj koncept će potom direktori i direktorice replicirati u nastavničkim vijećima škola kojima rukovode kako bi se postiglo što veće učešće nastavnika i stručnih saradnika u izradi standarda kvaliteta i instrumenata mjerenja i opisa kvaliteta. Sigurni smo da na ovaj način stabilno gradimo zajednicu koja uči i koja je spremna da se stalno mijenja nabolje", rekla je ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović.

Današnjem otvaranju seminara prisustvovali su predstavnica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i predstavnice Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo.