Skip to main content
Please wait...

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS: Povećanje budžeta za zapošljavanje i uštede u Domu za socijalno zbrinjavanje

lamija.bojadzic (11, Jun 2024)

Skupština Kantona Sarajevo je juče usvojila rebalans finansijskog  plana Javne ustanove Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo za ovu godinu.

Izmjene plana su rezultat detaljne analize prihoda i rashoda za prvi kvartal 2024. godine, te procjene ostvarenja za cijelu godinu. Ukupna raspoloživa sredstva povećana su na 116.840.054 KM, što predstavlja rast od 18,5% u odnosu na prethodni plan koji je iznosio 98.568.210 KM.

Ukupna sredstva za podsticajne mjere zapošljavanja povećana su za 22,8% u odnosu na prvobitni plan za 2024. godinu, čime su povećana i sredstva za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom.

Ove izmjene i dopune Finansijskog plana omogućit će Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo efikasnije pružanje usluga, podršku zapošljavanju i bolju podršku nezaposlenim licima.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, na čelu s ministricom Endom Pavić Pečenković, je uz razumijevanje direktora, te većine članova Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, uspjelo značajno umanjiti kiriju za iznajmljeni prostor koji koristi Kantonalna javna ustanova „Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba“ – Sarajevo.

Kirija za 3.600 kvadratnih metara smanjena je sa 12 KM na 8 KM po kvadratnom metru, što donosi godišnju uštedu od gotovo 200.000 KM. Ovaj potez je značajan korak ka optimizaciji troškova i unapređenju finansijske stabilnosti Doma.