Skip to main content
Please wait...

Ministar Osmanović na otvaranju spomenika „Krila slobode“ na brdu Žuč: S ovog mjesta šaljemo poruku jedinstva - domovina, zastava i himna nemaju alternativu

benamin.turkovic (8, Jun 2024)

Prigodnom manifestacijom kojoj su prisustvovali brojni građani Sarajeva, predstavnici vlasti, boračkih udruženja..., danas je ozvaničen završetak izgradnje spomenika „Krila slobode“, na Golom Brdu, u općini Novi Grad, na brdu Žuč, gdje su se vodile odlučujuće borbe za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine. 

Osim ministra za boračka pitanja Omera Osmanovića, koji se ovom prilikom obratio prisutnima, u delegaciji Kantona Sarajevo, među ostalim, bili su predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić, premijer Nihad Uk, te skupštinski zastupnici.   

Simbolično, na Dan odbrane općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč, brojni posjetioci, uz bogat kulturno-zabavni program prvi put su mogli vidjeti grandiozni spomenik koji je simbol pobjede, odbrane i sjećanja na najhrabrije sinove naše domovine. Radi se o do sada najvećem spomeniku u Sarajevu, koji simbolizira hrabrost, otpor i herojstvo junaka koji su odbranili grad od agresije.

Spomenik u vidu stilizirane ptice dio je Memorijalnog kompleksa Žuč. Raspon “Krila slobode” je 25 metara, a visina je 16 metara. Idejno rješenje spomenika izabrano je putem konkursa, i djelo je Hamdije i Emira Salihovića.

Dosadašnja ulaganja Općine Novi Grad Sarajevo na lokalitetu Golog Brda, gdje su izgrađena “Krila slobode” iznosila su 1.330.000 KM, od čega je za kupovinu oko 80.000 metara kvadratnih zemljišta izdvojeno 548.000 KM, dok je izgradnja spomenika “Krila slobode” koštala 665.000 KM, dok je 120.000 KM utrošeno na projekt rovova i tanšeja. Također, Općina Novo Sarajevo finansijski je podržala izradu idejnog rješenja ovog spomenika.
Projekt su finansijski podržali i Ministarstva za boračka pitanja KS sredstvima u iznosu od 375.000 KM i Fond memorijala KS, u iznosu od 122.000 KM. Također, ove godine izdvojen je milion KM za nastavak radova, tako da je ukupno učešće Kantona Sarajevo u ovome projektu oko 1,5 miliona KM.
U svom govoru, ministar Osmanović kazao je da je zajedničkim naporima ovih institucija ovjekovječena historija, te je izrazio nadu da će budućom saradnjom biti završen i muzej i kompletan memorijalni kompleks. 

Podsjetio je na važnost brda Žuč u odbrani domovine, te istakao ulogu heroja, pripadnika viteških brigada. Kazao je da mu je izuzetna čast što se može obratiti s historijskog mjesta, koji podsjeća na časnu i ponosnu odbranu naše domovine. 

"Danas sam iznimno ponosan, i kao čovjek, i kao pripadnik generacije koja je branila i odbranila Bosnu i Hercegovinu, što prisustvujem otvaranju grandioznog spomenika koji simbolizira slobodu i čuva uspomenu na sve naše šehide i poginule branitelje, zaslužne za našu opstojnost. 'Krila slobode' su trajni podsjetnik nama i budućim naraštajima na najkrvavije dane odbrane Sarajeva, ali nas i uče da naši heroji, poput Safeta Zajke, Envera Šehovića, Safeta Hadžića..., žive u djelima koja slave kulturu sjećanja", poručio je, između ostalog, ministar Osmanović. 

Kako je podsjetio, naša je trajna obaveza sjećanje na sve naše heroje.

"Posebno želim naglasiti da je ovo spomenik pripadnicima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine i da pripada svim našim živim saborcima koji su svoja imena utkali u suverenitet države i njenu ustavotvornost. Svoju slobodu dugujemo svima njima, ljudima koji su na obroncima ovog grada vodili odlučujuće borbe za odbranu Sarajeva i naše domovine", poručio je ministar Osmanović. 

Kako je dodao, danas se sa Žuči šalje poruka jedinstva Bosanaca i Hercegovaca. 

"Domovina, zastava i himna nemaju alternativu. Mi se sjećamo heroja, agresori se sjećaju ratnih zločinaca", naglasio je ministar Osmanović.