Skip to main content
Please wait...

Niske do umjerene koncentracije polena drvenastih biljaka i trave ovih dana

mediha.zugic (5, Jun 2024)

Mjerne stanice u Kantonu Sarajevo bilježe niske do umjerene koncentracije polena u zraku, a čemu pogoduju vremenske prilike koje su obilježile kraj proteklog mjeseca i početak juna.

U izvještaju Centra za ekologiju i prirodne resurse - Akademik Sulejman dostavljenom Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, istaknuto je da se u zraku pojavio i polen trava. Polen visokoalergene breze opada, a s obzirom da je lipa u cvatu i procesu polinacije, za očekivati je porast polena ovog drveća.

Osobama koje su alergične na polen se preporučuje da izbjegavaju parkovske površine s drvenastim biljkama, a posebno u ovom periodu cvjetanja lipe, kao i da svoje slobodno vrijeme provode u okviru visokoplaninskih ekosistema, tj. iznad gornje granice šume.

Svim osobama sa sezonskim rinitisom se preporučuje da se jave svom nadležnom ljekaru porodične medicine, u slučaju promjene kliničke slike.

Izvještaji o monitoringu polena na području Kantona Sarajevo se kontinuirano objavljuju na: http://www.pmf.unsa.ba/cep-sr/.