Skip to main content
Please wait...

Ministar Bošnjak: Intenzivno radimo na proširenju obuhvata zaštićenih područja KS

azra.djozo (5, Jun 2024)

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak jučer je u kompleksu parka prirode na Bijambarama prisustvovao otvaranju manifestacije “Dani zaštićenih područja Kantona Sarajevo” koji se u okviru obilježavanja 5. juna - Svjetskog dana okoliša održavaju drugi put po redu.

Organizator ove manifestacije je KJU za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, uz podršku UNDP-a, što je još jedna u nizu aktivnosti kojom pomenuta ustanova želi dodatno približiti građanima zaštićena područja u svojoj ingerenciji, uz obavezan naglasak da ovo nisu obična izletišta već da su to područja koja imaju posebne prirodne i kulturno-historijske vrijednosti za što je neophodna jaka sistemska i stalna briga.

“Danas je Svjetski dan zaštite okoliša koji se ove godine obilježava po 51. put, a ovogodišnja tema i kampanja za Svjetski dan zaštite okoliša usmjerena je na obnovu zemljišta, dezertifikaciju i otpornost na sušu pod sloganom 'Naša zemlja. Naša budućnost'. Ove 2024. godine obilježava se i 30. godišnjica UN-ove Konvencije o borbi protiv dezertifikacije. Prema UN-ovoj Konvenciji o borbi protiv dezertifikacije, do 40% tla na planeti je degradirano, što direktno utiče na polovinu svjetskog stanovništva i prijeti otprilike polovini globalnog BDP-a, što je negdje oko 44 triliona USD. Obnova zemljišta ključni je stub Desetljeća UN-a o obnovi ekosistema za period 2021-2030. Upravo je sve ovo dovoljan poziv na okupljanje za zaštitu i oživljavanje ekosistema u cijelom svijetu, što je ključno i za postizanje ciljeva održivog razvoja.

Zbog navedenih činjenica Vlada Kantona Sarajevo, odnosno, resorno ministarstvo je opredijeljeno da poveća obuhvat zaštićenih područja u Kantonu Sarajevo. To smatramo jednom neophodnom osnovom. U toku su pripreme za zakonski utemeljenu i suštinski opravdanu takvu aktivnost“, izjavio je danas ovim povodom ministar Bošnjak.

Uvodnoj svečanosti “Dana zaštićenih područja Kantona Sarajevo”, pored ministra Bošnjaka, prisustvovali su i Akif Fazlić, načelnik Općine Ilijaš, Asad Jelešković, direktor KJU za zaštićena prirodna područja KS, prof.dr. Nusret Drešković, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, profesori, nastavnici, studenti i učenici, zatim predstavnici nevladinih organizacija koji su iskoristili ove prilike za realizaciju radionica i nastave u prirodi, evaluacije istraživanja ali i realizaciju jedne vrste likovne kolonije učenika koji su slikali motive zaštićenog pejzaža i postavljanje kućica za šišmiše.