Skip to main content
Please wait...

ŠKOLA KOJA PAMTI DUGO: OŠ „HASAN KAIMIJA“, SRETAN DAN ŠKOLE!

mediha.zugic (4, Jun 2024)

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović prisustvovala je svečanosti u Osnovnoj školi „Hasan Kaimija“, upriličenoj danas povodom obilježavanja 78. godišnjice ove škole.

Tom prilikom, ministrica je iskazala zadovoljstvo unapređenjem školskog ambijenta, te je zahvalila uposlenicima škole, kao i učenicima i njihovim roditeljima.

„Ponosni smo što u Kantonu Sarajevo postoji škola poput ove. Sve što radimo ulažući u naše škole zapravo je vraćanje duga prema onoj generaciji koja je branila ovaj grad. Mi imamo obavezu da ovoj divnoj omladini, koja je naš najvažniji i najbolji resurs, pružimo najbolje uslove da se mogu lijepo razvijati. Škola treba biti mjesto gdje se i nakon nastave svrati na neku dobru sekciju, utakmicu, vannastavnu aktivnost. Naš cilj je otvorena škola, a ovo jeste takva škola", istakla je ministrica.

Osvrnula se i na polemike koje su se ranije vodile o temi brojnosti učenika, zatvaranja škola i slično, te je naglasila kako je novim pedagoškim standardima odlučno rečeno "ne" takvoj politici.

"Nema zatvaranja škola, samo otvaranje novih škola. Škole su nam potrebne i postajat će važna mjesta za cijela naselja, odsad pa pet do deset godina, to je takva politika i tako će se dešavati. Dakle, škola kao mjesto susreta svih generacija u naselju, a naša djeca nas povezuju“, izjavila je resorna ministrica Hota-Muminović.

Svečanosti povodom obilježavanja Dana škole prisustvovao je i predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo.

„Kao bivši učenik ove lijepe škole sretan sam što se, nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, ponovo podigla iz pepela. Zahvalan sam Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, koje je spremno dočekalo svaku našu inicijativu, kao i Općini Centar. Kolektivu škole i učenicima želim uspješan dalji rad i učenje“, izjavio je predsjedavajući Đozo.

U protekle dvije godine, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo izvršilo je investiciona ulaganja u opremanje i rekonstrukciju Osnovne škole „Hasan Kaimija“ u vrijednosti od oko 270.000 KM.