Skip to main content
Please wait...

Skupština KS: Izmjene zakona o državnoj službi, predvidena mogućnost mandatnog angažovanja savjetnika nosilaca funkcija u KS

lamija.bojadzic (28, May 2024)

Na nastavku 15. sjednice Skupština Kantona Sarajevo je usvojila Nacrt izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi u Kantonu Sarajevo, te ga uputila u javnu raspravu u trajanju od 15 dana.
 
Uvodno izlaganje o ovom zakonu iznijela je ministrica pravde i uprave KS Darja Softić Kadenić koja je istakla da je procedura na izmjenama ovog Zakona pokrenuta nakon što je Skupštine KS u novembru prošle godine zadužila ovo ministarstvo da pripreme ove izmjene, te kako bi bilo izvršeno usklađivanje s federalnim propisima koji regulišu oblast u dijelu imenovanih lica i savjetnika.
 
Izmjene predviđaju imenovanje savjetnika nosilaca funkcija, te je predloženo da savjetnike mogu imati članovi Vlade KS, načelnici općina i gradonačelnik/ica Grada Sarajeva.  Savjetnici ne uživaju sigurnost, odnosno biće imenovani na mandatni period, te ne mogu steći status državnog službenika, a njihov broj je ograničen na dva. Uslovi koje moraju ispunjavati su u rangu uslova koje mora da ima pomoćnik ministra,  a čiji je angažman moguć i s nepunim radnim vremenom", istakla je ministrica Softić Kadenić, te dodala da su u ponuđenom Nacrtu predložene još neke  izmjene.
 
Tako se uvodi radno mjesto glavnog internog revizora u svrhu usklađivanja sa Zakonom o internoj reviziji u javnom sektoru u Federacijie BiH. Dopunjen je član Zakona koji reguliše mirovanje radnog odnosa uposlenika, odnosno povratak na isto ili slično radno mjesto. Predložena je i novina, da se konkurs za prijem u državnu službu može poništiti, i to samo do isteka roka za podnošenje prijava. Precizirano je i da državni službenik može biti preuzet u drugi upravni organ s onog na kojem je zasnovao radni odnos, poslije najmanje šest mjeseci rada na prvobitnom radnom mjesto.
 
Posebna pažnja je posvećena dijelu zakona koji se tiče žalbenih postupaka pred Odborom za žalbe koji ozbiljno usporavaju procese rada i funkcionisanja kantonalnih organa. Predloženo je da žalba pred Odborom za žalbe u Agenciji za državnu službu Federacije BiH u kojima se odlučuje o radno-pravnim procesima, ne odlaže rješenje, što bi predstavljalo veliku promjenu u odnosu na sadašnju praksu.
 
Brojne diskusije koje su otvorene po ponuđenim rješenjima smatrat će se dijelom javne rasprave koja treba da ponudi optimalna rješenja za uređenje ove oblasti u Kantonu Sarajevo.
 
Nacrtom zakona o elektronskom upravljanju, koji je takođe usvojila danas Skupština KS, uređuju se pitanja u vezi sa uspostavljanjem i funkcionisanjem kantonalnog portala za pružanje usluga elektronskim putem, kataloga usluga, infrastrukture elektronske uprave, korištenja drugih digitalnih tehnologija, razmjena podataka elektronskim putem, te korištenje podataka iz izvornih registara, uspostavljanje, upravljanje i vođenje javnih registara i Metaregistra u Kantonu Sarajevo i pružanje usluga organa državne službe, javnih preduzeća, javnih ustanova, agencija, fondova, zavoda i drugih pravnih subjekata koji vrše javna ovlaštenja i čiji osnivač je Kanton Sarajevo, ili u kome Kanton Sarajevo učestvuje s više od 50% ukupnog kapitala i ima svojstvo pravnog lica. Nacrt zakon je upućen u javnu raspravu od 15 dana.