Skip to main content
Please wait...

Održana prva panel diskusija: Novi okvir stambene politike u Kantonu Sarajevo predviđa i subvencioniranje zakupa nekretnina

mediha.zugic (24, May 2024)

U organizaciji Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, danas je održana prva panel diskusija o temi “Novi okviri stambene politike u Kantonu Sarajevo".

Cilj ove diskusije jeste sveobuhvatan uvid u dosadašnje prakse, iskustva u Kantonu Sarajevo i na međunarodnom nivou, ali i definisanje novih smjernica za eventualne izmjene, dopune ili donošenje potrebnih mjera Vlade Kantona Sarajevo prema ovoj oblasti u okviru čega su i načini subvencioniranja.

Uz članove Skupštine i Vlade KS, prisutni su bili predstavnici općina, Univerziteta u Sarajevu, kao i predstavnici institucija, organizacija i udruženja koji mogu dati svoj doprinos u kreiranju najboljih budućih modela za ovu oblast. Iako je Ministarstvo uputilo poziv na panel svim vijećima mladih u općinama, skupu je prisustvovala samo predstavnica iz Općine Ilijaš.
Diskusiji su prethodila izlaganja panelista doc.dr.sc. Mirze Hebiba s Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu o temi “Pravni okvir i modeli stambenog zbrinjavanja”, magistrice prava Lejle Ramić s Pravniog fakultet o temi “Stambeno tržište u Kantonu Sarajevo – aktuelni izazovi mladih”, te izlaganjemagistrice prava Amele Zeherović, uposlenice Općine Vogošća, o temi “Novi okvir stambene politike u Kantonu Sarajevo, perspektive s nivoa lokalne samouprave” i direktora Uprave za stambena pritanja Kantona Sarajevo Kenana Dinara o programima subvencioniranja rješavanja stambenog pitanja mladih u Kantonu Sarajevo 2017-2023.

Panelisti su na osnovu dosadašnjih profesionalnih iskustava iz ove oblasti radili detaljna istraživanja na ove teme.

"Jako je bitno da imamo politku iza koje će stati Vlada i Skupština KS i da narednih godina razvijamo stambeni fond KS, s fokusom na rješavanje stambenog pitanja mladih. Građani su naš najbitniji resurs i jedan od načina da ostanu ovdje jeste da se stambeno vežu. Trebamo da mijenjamo paradigmu da je stambeno zbrinjavanje bilo koga isključivo kupovina stanova, trebamo razviti svijest da je to i povoljniji najam kao što je u drugim zemljama Evropske unije.

Vrlo je bitno da je ministar Bojan Bošnjak angažovao akademsku zajednicu da na akademski i tržišni pristup predoči trenutno stanje, da vidimo u kojem pravcu treba da se krećemo u narednim godinama", kazao je premijer KS NIhad Uk.
Istakao je i da će u ovoj godini zasigurno biti kreiran pravedniji sistem subvencioniranja putem ovog ministarstva.

Naglasio je da su pri kreiranju novih kriterija za dodjelu subvencija od iznimne važnosti sugestije i prijedlozi predstavnika mladih, kao i svih relevantnih subjekata na današnjem skupu, ali i budućim javnim raspravama i sličnim događajima koje će Ministarstvo organizovati u narednom periodu.

"U Ministarstvu komunalne privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo smatrali smo da je bilo potrebno na poseban način porazgovarati o dosadašnjim praksama Vlade Kantona Sarajevo u godinama iza nas prema ovoj oblasti, o mnogim idejama, o mnogim istraživanjima, zatim i trendovima u regiji i svijetu, kako bismo uz sve one primjedbe i sugestije koje su nam pristigle u Ministarstvo, došli do inoviranih i unaprijeđenih mjera naše stambene politike. Moja ideja je bila i još uvijek je da ovu oblast učinimo efektnijom. Intencija je da je uokvirimo interresorno, na maksimalno otvoren i transparentan način.Trenutno stanje našeg društva, vrijeme koje je pred nama i procesi koji nas čekaju, zahtijevaju temeljite pristupe kao nikada do sada", istakao je resorni ministar Bojan Bošnjak.

Ukazao je na važnost evaluacije mjera koje se donose, kao i njihovih efekata.

"To je put kojim želimo da idemo, da inoviramo kompletan sistem. Nakon ovih današnjih sesija, formirat ćemo zaključke na osnovu kojih će se sačiniti set mjera koje će biti predložene Vladi i Skupštini da dalje kreiraju stambenu politiku u smjeru koji je najbolji", istakao je ministar.

Poručio je da mladi moraju biti aktvini u kreiranju mjera i pozvao ih da prisustvuju ovim skupovima.

Doc.dr.sc. Hebib je istakao, između ostalog, da je neophodno uključiti stambeno zbrinjvanje mladih u socijalne politike, kao i uključiti različite olakšice u postojeće zakone, provesti evaluaciju postojećih programa i ponuditi nove, te redefinirati postojeći stambeni fond i primjeniti javno-privatna partnerstva.

"Stambeni fond jedinica lokalne samouprave u Kantonu Sarajevo nije zanemariv. Riječ je o velikom broju nekretninana koje treba staviti u zakup, odnosno omogućiti mladim ljudima da pod povoljnijim uvjetima zaključe ugovore o zakupu tih nekretnina. Ako se omoguće dugoročni zakupi, uz učesće druge strane, odnosno Kantona, pojedine mlade osobe, a posebno one koje ne mogu pristupiti kreditima, odabrat će zakup", naveo je između ostalog Hebib.