Skip to main content
Please wait...

Obilježena 32. godišnjica Pofalićke bitke

mirza.islamovic (15, May 2024)

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim braniteljima, danas je kod Spomen-obilježja Pofalići - Dom Hum obilježena 32. godišnjica Pofalićke bitke, kojom je 16. maja 1992. godine osujećen pokušaj srpskih agresorskih vojnih i policijskih snaga da presjeku grad na dva dijela. 

U ime Kantona Sarajevo počast su odali i položili cvijeće predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić i ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović. Pofalićka bitka i 16. maj su, prema riječima ministra Osmanovića, vrlo bitni za kulturu sjećanja, kao i sve odbrambene bitke u Sarajevu.

"Pofalićka bitka bila je od presudnog značaja, jer da se nismo odbranili agresori bi presjekli grad i ostvarili ono što su planirali. Mi smo herojski odbranili ovaj dio grada, pomjerili linije, istjerali neprijatelje iz naselja i na taj način stvorili preduslove za daljnju odbranu ne samo grada Sarajeva već i BiH", rekao je ministar Osmanović.

Istakao je i kako ćemo se mi s ponosom uvijek sjećati svih naših heroja, dok se agresor sjeća ratnih zločinaca. 

Naglasio je i kako je neprimjereno i zlonamjerno da se ratnih zločinaca, nažalost, u posljednje vrijeme sjećaju i pojedinci iz vlasti i neki drugi zvaničnici, a što se treba i mora onemogućiti adekvatnom zakonskom legislativom.

U okviru obilježavanja ove godišnjice, održan je marš stazama pofalićko-velešićkih boraca u kojem su učestovali učenici osnovnih škola s područja općine Novo Sarajevo, borci i građani.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti, održana je centralna manifestacija obilježavanja Pofalićke bitke na sportskom igralištu kod Centralne džamije u Pofalićima.