Skip to main content
Please wait...

Početak izvođenja radova na prostoru Kon-Tikija - POZIV MEDIJIMA

Poštovani predstavnici medija,

Pozivamo Vas da prisustvujete i zabilježite početak izvođenja radova na prostoru Kon-Tikija, nekadašnjeg zloglasnog logora Kod Sonje u Vogošći na adresi Igmanska br. 83.

Početak radova je zakazan za sutra /SRIJEDA/, 13.03.2024. godine u 10 sati.

Projekt uređenja i adaptacije ovog prostora je Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo iz 2006. godine, naveden kao jedan od podprojekata mapiranja opsade Sarajeva 1992-1995. Ministarstvo za boračka pitanja i Vlada Kantona Sarajevo su krajem 2022. godine otkupili zemljište i prateće objekte. U mjesecu februaru 2023. godine, izvršena je primopredaja i prostor i objekti dati su na upravljanje Fondu Memorijala Kantona Sarajevo, sadašnjem Memorijalnom centru Sarajevo (MCS). Za manje od godinu dana, MCS je uspio pribaviti svu dokumentaciju i dozvole potrebne za početak izvođenja radova na objektu Kon - Tikija.

Početku radova prisustvovat će ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Omer Osmanović, kao i direktor Memorijalnog centra Sarajevo, Ahmed Kulanić. Oni će zajedno sa izvođačima radova biti dostupni za izjave i razgovor s medijima.

Molimo Vas da planirate dolazak Vašeg novinara i ekipe.