Skip to main content
Please wait...

Konferencija za medije Ureda za borbu protiv korupcije KS: Prva godina primjene Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS - poziv medijima

Slika

Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo organizovat će sutra /ponedjeljak/, 11. marta 2024. godine konferenciju za medije na kojoj će predstaviti rezultate postignute u prvoj godini primjene Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo. Konferencija će se održati u hotelu Swissotel (sala Geneva – 4. sprat) sa početkom u 11:00 sati.

Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije KS, upoznat će predstavnike medija sa ishodima postupaka za utvrđivanje sukoba interesa nosilaca javnih funkcija, prijavama korupcije i dodjelom statusa zaštićenim prijaviteljima korupcije, te provedenim aktivnostima u oblasti jačanja integriteta javnih institucija.

Predstavnicima medija će se obratiti i Nj.E. Julian Reilly, britanski ambasador u Bosni Hercegovini, Deborah Mennuti, zamjenica šefa misije u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i Darja Softić Kadenić, ministrica pravde i uprave KS.

Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo, koji se primjenjuje od 1. januara 2023. godine, jedan je od ključnih antikoruptivnih zakona. Ovaj zakon sprečava sukob interesa nosilaca javnih funkcija, štiti prijavitelje korupcije i jača integritet javnih institucija. Zakon je ovlastio Ured za borbu protiv korupcije KS da utvrđuje i sankcioniše sukob interesa, dodjeljuje status zaštićenim prijaviteljima korupcije, kao i da vrši procjenu usaglašenosti planova integriteta institucija sa Zakonom i Uputstvom za izradu i provođenje plana integriteta, te donosi preporuke za unapređenje planova integriteta institucija.

Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država pružaju podršku jačanju kapaciteta Ureda u primjeni Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo. 

Na događaju će biti osiguran simultani prevod i distribucija tona.

Pozivaju se predstavnici medija da prisustvuju događaju. Molimo Vas da Vaše prisustvo potvrdite do nedjelje 10. marta, do kraja dana, putem e-maila selma.ucanbarlic@govrisk.org ili na broj telefona 061/524-446.

 

Služba za protokol i press KS