Skip to main content
Please wait...

Predsjedavajući Okerić i monsinjor Topić: Zajednička podrška probosanskih snaga ključna za napredak BiH na evropskom putu

azra.djozo (21, Feb 2024)

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić primio je u ponedjeljak v.d. predsjednika Panevropske unije Bosne i Hercegovine i predsjednika Zaklade "Ljudsko bratstvo", monsinjora, prof.dr. Franju Topića, u čijoj je pratnji bio tajnik Željko Galić.

"Bosna i Hercegovina se već nekoliko godina nalazi na putu ka evropskim integracijama, s ciljem pristupanja Evropskoj Uniji. Ovaj proces uključuje ispunjavanje niza političkih, ekonomskih i pravosudnih kriterijuma, poznatih kao kopenhagenski kriteriji. Zajedničko djelovanje političkih snaga, ali i svih drugih probosanski orijentiranih unutar zemlje, posebno onih koje promovišu ideju očuvanja multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine i njenog suvereniteta, ključne su za napredak BiH na ovom putu", kazao je ovom prilikom predsjedavajući Okerić.

Monsinjor Topić je zahvalio predsjedavajućem Okeriću na gostoljubljivoj dobrodošlici. Također se, kao počasni predsjednik HKD "Napredak", zahvalio predsjedavajućem Okeriću i svim zastupnicima u Skupštini KS zbog činjenice da su ovo društvo, zajedno s još tri nacionalna, svojom odlukom proglasili društvima od posebne važnosti za Kanton Sarajevo.

Upoznao ga je s aktivnostima i djelovanjem Panevropske unije, koja je najstarija asocijacija u Evropi. 

"Panevropska unija BiH i Međunarodna Panevropska unija podržavaju BiH posebno sada kada se naša zemlja nalazi pred dobijanjem zelenog svjetla za početak pregovora za pristupanje u Evropsku Uniju", istaknuto je ovom prilikom monsinjor Topić, te dodao kako Panevropska unije ima u Evropskom parlamentu i grupu svojih zastupnika koji stalno lobiraju za Bosnu i Hercegovinu. 

Monsinjor Topić informirao je predsjedavajućeg Okerića o djelovanju zaklade koju predvodi, a koja je zasnovana na Dokumentu o ljudskom bratstvu za svjetski mir, ekumenizam, dijalog i zajednički život, koji su 2019. godine u Abu Dhabiju potpisali papa Franjo i veliki imam Ahmed El-Tayeb.