Skip to main content
Please wait...

Obilježna godišnjica pogibije heroja sa Žuči Fehima Agića-Age

mediha.zugic (19, Feb 2024)

Polaganjem cvijeća, te odavanjem počasti danas je na Šehidskom mezarju Kovači obilježena godišnjica pogibije "Zlatnog ljiljana" Fehima Agića-Age, zamjenika komandanta 2. bataljona 1. mehanizovane brigade, a kasnije Slavne viteške brigade.

Članovi porodice, saborci, te pripadnici boračkih udruženja, okupili su se i još jednom zajednički prisjetili heroja sa Žuči Fehima Agića i njegovog doprinosa u odbrani Sarajeva.

Prisutan je bio i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović koji je istakao  kako naše heroje ne puštamo zaboravu.

“Fehim Agić-Aga, sinonim je za herojstvo. Mogu slobodno da kažem da naš grad i domovina Bosna i Hercegovina pamti heroje, dok se agresor može samo prisjećati ratnih zločinaca, i u tome je naša snaga. Bila je privilegija boriti se rame uz rame s našim vitezovima, kao ponosni pripadnik Specijalnog odreda policije 'Bosna', i iz prve ruke svjedočiti njihovoj hrabrosti. Neka je vječni rahmet našem 'Zlatnom ljiljanu' Agi, on nije i neće biti zaboravljen”, poručio je ministar Osmanović.

Fehim Agić – Aga rođen je 13. februara 1968. godine u Sarajevu. U redove Armije RBiH stupio je 6. aprila 1992. godine. Iste godine dobio je ratno priznanje „Zlatni ljiljan“, te je odlikovan činom majora Armije Republike Bosne i Hercegovine. Poginuo je 19. februara 1993. godine na brdu Žuč /Golo brdo, na dužnosti zamjenika komandanta 1. bataljona 1. mehanizovane brigade.