Skip to main content
Please wait...

Galerija "Collegium artisticum": "Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne" i "Sarajevski salon-Inventura" posjetilo više od 40.000 osoba

mirza.islamovic (13, Feb 2024)

Kultna galerija "Collegium artisticum" je simbol Kantona Sarajevo i mjesto gdje se organizuju brojni umjetnički programi. Tokom više od četiri decenije njegovog postojanja, u Collegium Artisticumu su izlagali svi relevantni umjetnici Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije.

Ovaj jedinstveni izlagački prostor u prethodnom periodu je ugostio dvije autentične izložbe "Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne", koju realizira Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH i “Sarajevski salon-Inventura”, kolektivnu godišnju izložbu Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo.

Više od 40.000 ljubitelja umjetnosti posjetilo je ove dvije izložbe, što je zaista impozantna brojka, koja potvrđuje da je Collegium artisticum prostor za izlaganje konkurentan sa evropskim galerijama.

Izlaganjem djela i organiziranjem izložbi utiče se na razvoj umjetnosti u Kantonu Sarajevo, te svjesni potencijala Galerije u razvoju kulturne scene u načem gradu, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je pružilo punu podršku u organizaciji ovih specifičnih izložbi, koje su osvojile pažnju posjetilaca Kantona Sarajevo i širom BiH.

Slojevita kulturna historija predstavila se prvi put u multimedijalnoj izložbi "Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne" kroz različite teme i kroz raznovrsne izložbene eksponate koji dokumentiraju vjersko-duhovne, društveno-historijske, naučno-obrazovne, kulturne i umjetničke segmente i doprinose bosanskih svjetova islama. Oko 300 osoba je bilo uključeno u realizaciju projekta, od autora tekstova, istraživača na terenu, projektnog tima, tehničkog osoblja, volontera, kustosa i dr angažiranih osoba.

Druga respektabilna izložba u sarajevskoj galeriji, bila je “Sarajevski salon-Inventura” - 11. izdanje kolektivne godišnje izložbe Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo (ULUKS). Više od 50 umjetnika učestvovalo je na izložbi.

Pored značajnih projekata koje je sarajevska galerija iznijela, važno je i napomenuti da je nakon 50 godina počela sanacija svih izložbenih prostora galerije Collegium Artisticum, za koje je sredstva obezbijedilo Ministarstvo kulture i sporta KS, nakon čega će kultna galerija postati još značajnije mjesto - kao platforma za daljnje kulture aktivnosti.