Skip to main content
Please wait...

Ministar Magoda povodom 40. godišnjice Olimpijade u Sarajevu: Zlatni dani mladosti, ponosa i poleta

mirza.islamovic (8, Feb 2024)

Svečanom akademijom koja je održana u Narodnom pozorištu Sarajevo, večeras je počelo obilježavanje 40. godišnjice održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine.

Na današnji dan prije 40 godina, pogledi cijelog svijeta bili su uprti ka bajkovitom Sarajevu - tada su počele Zimske olimpijske igre, igre koje su nam ostavile bogato sportsko i kulturno naslijeđe.

Među brojnim zvanicama koje su uveličale svečanost, prisutnima se obratio i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda koji je istakao da je Olimpijada u Sarajevu bila veliki festival mladosti i sporta, vrijeme ponosa i poleta, kada su svi u gradu mislili i radili zajedno.

"Zlatni sarajevski dani, olimpijskim sjajem ispisali su najljepše stranice historije glavnog grada Bosne i Hercegovine. Ostalo je zapisano da je to bila neponovljiva olimpijada, olimpijada s dušom. Večeras imamo čast da obilježimo i prisjetimo se kako je Sarajevo izgledalo tada, tih 12 dana kada je bilo centar svijeta. Prisjetimo se svih onih koji su dali svoj doprinos organizaciji i koji su svjedočili ovom spektakularnom događaju", rekao je ministar Magoda.

Dodao je i da je naša obaveza da njegujemo olimpijski duh, te da objekte koji su razoreni zbog agresije na BiH obnovimo i stavimo u funkciju našim sportistima. 

"Jer, sudbina je nažalost htjela da Sarajevo kroz historiju prođe strahote, ali Sarajevo i Olimpijada su preživjeli. Stoga, večeras ponosno slavimo duh Olimpijade, duh jedinstva, saradnje i prkosa svim nevoljama. Sjetite se Eddieja 'The Eagle' Edwardsa, britanskog skijaša skakača, koji je osvojio srca publike svojim hrabrim skokovima, bez obzira na to što nije osvojio medalju. Njegova priča je podsjetnik da je hrabrost jednako važna kao i pobjeđivanje", kazao je Magoda.

Izrazivši ponos što je dio tima ljudi koji su dali doprinos organizaciji obilježavanja velike godišnjice i koji su se ujedinili u njegovanju i obnavljanju olimpijskog duha, ministar Magoda zaželio je da nas godišnjica inspirira da gradimo bolji svijet. 

"Ovo je vrijeme kada proslavljamo olimpijske vrijednosti – izvrsnost, prijateljstvo i poštovanje. Pokažimo svijetu da iskra Sarajeva još uvijek gori snažno, i da smo spremni napisati svoja poglavlja u velikoj priči ljudskog postignuća. I za kraj, dopustite mi da citiram Nelsona Mendelu: 'Ne postoje granice za ono što možemo postići kada radimo zajedno'", rekao je u svom obraćanju ministar Magoda.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva i predsjedavajući Odbora za organizaciju obilježavanja 40. godišnjice ZOI održanih 1984. godine Jasmin Ademović naglasio je da 40 godina postojanja istinskih sportskih i olimpijskih vrijednosti koje su njegovane kroz najteža vremena za jedan narod svjedoče o ustrajnosti Sarajeva i Bosne i Hercegovine da promiče i poziva na dobro.

“Ohrabreni smo vašim značajnim i mnogobrojnim prisustvom večeras, fantastičnom saradnjom s Međunarodnim olimpijskim komitetom, Evropskim olimpijskim komitetom, Olimpijskim komitetom Bosne i Hecegovine, saradnjom sa zemljama regiona, ali i saradnjom unutar naše države. Veliku zahvalnost dugujemo i Vladi Kantona Sarajevo koja nam je partner u organizaciji ove godišnjice. Sa svim partnerima planiramo domaćinstva velikih olimpijskih i sportskih događaja i ono što je najvažnije obnovu naših borilišta i velike infrastrukturne projekte. Ipak, treba naglasiti da ovi projekti trebaju biti prepoznati kao projekti od prioritetnog državnog značaja i karaktera od svih nivoa vlasti”, poručio je Ademović.

Prisutnima su se obratili i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo, specijalni savjetnik predsjednika MOK-a Thomasa Bacha i dugogodišnji direktor Fonda "Olimpijska solidarnost" Pere Miro, video porukom gradonačelnica Pariza Anne Hildago, osvajač olimpijske medalje na XIV ZOI '84 Jure Franko, te predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Generalni sekretar EOK-a Raffaele Pagnozzi uručio je Izetu Rađi priznanje povodom 40. godišnjice Olimpijade.