Skip to main content
Please wait...

Ministrica Mesihović s predstavnicima UNFPA: Nastavak podrške Ministarstvu za izradu akcionog plana Strategije prema mladima

mirza.islamovic (8, Feb 2024)

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof.dr. Adna Mesihović i predstavnik Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija u BiH (UNFPA) John Kennedy Mosoti razgovarali su o nastavku uspješne saradnje između Ministarstva i UNFPA. 

Sastanku su prisustvovali i pomoćnica ministrice za pitanja mladih KS Mersiha Kolčaković, rukovodilac programa za mlade pri UNFPA Samid Šarenkapić i programska asistentica UNFPA Edina Mušmulja.

Tema sastanka je bila dosadašnja saradnja između Ministarstva i UNFPA s posebnim fokusom na opredijeljenost UNFPA ka unapređenju položaja mladih u Kantonu Sarajevo. Predstavnik UNFPA u BiH John Kennedy Mosoti istakao je kako će Ministarstvo imati podršku u procesu izrade akcionog plana za implementaciju Strategije prema mladima Kantona Sarajevo za period 2024-2028.

Ministrica Mesihović se zahvalila predstavnicima UNFPA na dosadašnjoj saradnji, te istakla značaj podrške Ministarstvu koja predstavlja važan korak ka unapređenju kvaliteta obrazovanja i podrške mladima na tom putu.

"Populacijski fond Ujedinjenih nacija u BiH je važan partner Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade u KS i kao takav je u dosadašnjoj saradnji pokazao interes za pitanja kojima se ovo ministarstvo bavi. Naš zajednički cilj za unapređenje kvaliteta života mladih u Kantonu Sarajevo kroz sveobuhvatan plan implementacije Strategije prema mladima uključuje intenzivniju saradnju i realizaciju projekata koji će pomoći mladima da se njihov glas čuje i doprinese raznolikosti perspektiva za njihov bolji položaj u samoj zajednici. Zadovoljstvo je imati UNFPA za partnera i sigurna sam da će se ova saradnja nastaviti i intenzivirati", naglasila je ministrica Mesihović.

Na sastanku se razgovaralo i o budućim projektima koji će u fokus staviti razvoj programa obrazovanja, istraživanja i analiza, podršku mladima, kao i razvoj novih inicijativa osnaživanja mladih u Kantonu Sarajevo.

Ministrica Mesihović je predstavnike UNFPA upoznala i s izazovima s kojima se Ministarstvo susreće i koji bi se mogli pojaviti prilikom implementacija Strategije prema mladima, s posebnim osvrtom na to da realizacija samog akcionog plana ne zavisi samo od resornog ministarstva, već uključuje interresornu saradnju svih ministarstava Vlade KS. 

Istakla je da će Ministarstvo insistirati na tome da implementacija Strategije prema mladima bude prepoznata kao prioritetna mjera od interesa za Vladu KS i sva ministarstva u sklopu nje. Ministarstvo će, s partnerima, raditi na tome da se obezbijedi podrška i resursi potrebni za implementaciju Strategije prema mladima, ali i za sve one sjajne projekte koji mogu doprinijeti unapređenju položaja mladih u KS.

Ministrica Mesihović je na sastanku predstavila i moguće buduće infrastrukturne projekte za mlade u KS, o čemu će se u budućnosti više govoriti.

Sastanak je zaključen s jasnom porukom da je važnost angažmana mladih u donošenju odluka, njihova uloga u izgradnji zajednice i kreiranje novih prilika i mogućnosti za njihovo aktivnije učešće u KS od interesa za cjelokupnu zajednicu.