Skip to main content
Please wait...

Ministar Magoda: Galerija Charlama je svijetli primjer kulture u našem gradu

azra.djozo (28, Dec 2023)

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda, organizirao je danas sastanak s predsjednikom UG CKA Charlama, Jasminom Durakovićem i direktorom JU Collegium Artisticum Elvedinom Poturkom na temu aktuelne situacije oko galerije Charlama u Skenderiji, kao i mogućnostima međusobne saradnje.

Duraković i Poturak su izložili konkretne prijedloge buduće saradnje ovih kulturnih ustanova, a sve s ciljem očuvanja kulturne tradicije u oblasti likovne i vizualne umjetnosti. 

Ministar Magoda je podržao ovu inicijativu i naglasio kako Ministarstvo kulture i sporta KS snažno podržava očuvanje rada sarajevske galerije Charlama u Skenderiji, kao i njihovu saradnju s Collegium Artisticum, ocjenivši je kao potrebnu i prirodnu.  

“Opstanak i nesmetan rad galerije Charlama je od iznimne važnosti, jer je njen značaj za Kanton Sarajevo nemjerljiv. Ova galerija je kultni prostor prepun vrijednih zbirki umjetnosti i djela istaknutih umjetnika svih generacija i sa različitih strana svijeta. Charlama je svijetli primjer kulture u našem gradu i naša obaveza je da osiguramo sve neophodne uslove za njeno normalno funkiconiranje”, poručio je ministar Magoda.

U narednom periodu će se konkretizirati daljnji koraci u tome pravcu, a sve s ciljem daljnjeg razvoja kuturne i umjetničke scene u Kantonu Sarajevo.