Skip to main content
Please wait...

U dvorani "Ramiz Salčin" otvoren Memorijalni malonogometni turnir "Nedim Škamo"

azra.djozo (21, Dec 2023)

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović danas je u dvorani ''Ramiz Salčin'' otvorio Memorijalni malonogometni turnir ''Nedim Škamo'', koji se tradicionalno održava u čast svim poginulim maloljetnim braniteljima Armije RBiH i MUP-a Općine Novi Grad. Cilj turnira je očuvati sjećanje na 84 maloljetna borca koja su dala svoj život za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Turnir nosi ime po jednom od njih. Rahmetli Nedim Škamo je ukopan na šehidskom mezarju Stadion, nekoliko nizova dalje od svoga oca Ahmeda, koji je poginuo 12. januara 1994. godine, kao pripadnik Armije RBiH.

Prilikom obraćanja prisutnima ministar Osmanović je istakao kako su ovakve sportske manifestacije prilika za odavanje počasti našim maloljetnim braniteljima koji su dobrovoljno stupili u Armiju.

‘’Danas se zajednički prisjećamo hrabrih momaka, koji su školske klupe i svoju budućnost zamijenili rovovima i neizvjesnošću. Zadovoljstvo je vidjeti da čuvate uspomenu na njih, i da dijelite uspomene s našim naraštajima. Uvijek volim istaći da je upravo sport ono što nas povezuje, i u tom duhu želio bih i da nastavite tradiciju njegovanja kulture sjećanja. Ministarstvo je u svojim projektima podržalo održavanje ovog turnira ove godine, a ista ta podrška neće izostati ni u budućnosti. Svim učesnicima želim mnogo sportske sreće, i neka danas pobijede oni najbolji’’, poručio je ministar Osmanović.

Rahmetli Nedim Škamo rođen je 15.06.1975. godine, pohađao Mašinsku tehničku školu u Sarajevu. S nepunih 17 godina uključio se u Teritorijalnu odbranu Dobrinje i Aerodromskog naselja. Svoj mladalački žar i želju da doprinese odbrani nam jedine domovine je pokazao na samom početku agresije, kada je s drugim hrabrim borcima prenosio oružje s brda Mojmilo u opkoljenu Dobrinju. Krajem septembra 1994. godine dobrovoljno se prijavio da učestvuje u akciji u rejonu Bjelašnice, gdje je u direktnim borbenim dejstvima dana 01.10.1994. godine poginuo na privremeno okupiranoj teritoriji, a njegovo tijelo je razmijenjeno nekoliko sedmica poslije, nakon čega je i ukopan.