Skip to main content
Please wait...

Ministarstvo za boračka pitanja KS i Općina Stari Grad obezbjeđuju smještaj za braniteljsku populaciju i finansiraju gradnju spomen-obilježja na Širokači

mediha.zugic (21, Dec 2023)

Ministar za boračka pitanja Omer Osmanović potpisao je s načelnikom Općine Stari Grad Irfanom Čengićem sporazume o rješavanju stambenog pitanja osoba iz branilačke populacije putem njihovog privremenog smještaja u raspoložive stambene jedinice kojima raspolaže Općina, kao i Sporazum o sufinansiranju izgradnje spomen-obilježja u Mjesnoj zajednici Širokača.

Plan je da se, kroz zajedničko finansiranje, saniraju stambene jedinice kojima raspolaže Općina i daju za privremeni smještaj pripadnicima braniteljske populacije s područja ove općine. U te svrhe je s pozicije Ministarstva i iz Budžeta Općine obezbijeđeno 200.000 KM, sa finansijskim učešćem omjera 50:50 posto ukupne vrijednosti projekta.

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo istovremeno je sa 20.000 KM podržalo i projekt izgradnje spomen-obilježja na lokalitetu rezervoara Boguševac u Mjesnoj zajednici Širokača.

''Potpisivanjem današnjih sporazuma, mogu slobodno da kažem da smo ojačali našu saradnju s Općinom Stari Grad. Izuzetno sam zadovoljan da su se načelnici sarajevskih općina uključili u ovaj projekt, kako bismo zajednički pomogli rješavanju stambenog pitanja za naše branitelje. Zahvalio bih se načelniku Općine Stari Grad Irfanu Čengiću što je prepoznao ovu ideju kao korisnu i podržao je, ne zaboravljajući istovremeno i segment njegovanja kulture sjećanja. Danas možemo najaviti i početak projekta izgradnje spomen-obilježja na lokalitetu Boguševca, koji će trajno svjedočiti o događajima iz perioda agresije na našu domovinu”, izjavio je ministar Osmanović.

Istakao je da preostaje potpisivanje sporazuma a ostalim sarajevskim općinama, kao i da se planira nastavak ovakvog vida podrške braniteljskoj populaciji u cilju njihovog stambenog zbrinjavanja.

Načelnik Čengić zahvalio je ministru Osmanoviću na saradnji i podršci projektima Općine Stari Grad.

''Nadam se da je ovo samo početak zajedničkih projekata koji se tiču braniteljske populacije s područja općine Stari Grad, a i kada je riječ o narednim projektima naša podrška neće izostati. Mi smo tu da poboljšamo status braniteljske populacije i samo uzajamnom saradnjom možemo vratiti dignitet koji zaslužuju”, naglasio je načelnik Čengić.