Skip to main content
Please wait...

Početkom naredne godine uspostava Registra ugovora o djelu i Registra javnih poziva za izbor i imenovanja u organima javnog sektora KS

mediha.zugic (15, Dec 2023)

Na prijedlog Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, Vlada KS donijela je jučer Odluku kojom se propisuje obaveza uspostavljanja Registra javnih poziva za izbor i imenovanje u organima nadzora, upravljanja i rukovođenja u javnom sektoru KS.

Odluka je donesena u skladu sa Strategijom i Akcionim planom za borbu protiv korupcije 2022 – 2023. godina.

Kako najavljuju iz Ureda, koji koordinira ovim aktivnostima, uspostavljanje pomenutog Registra u organima javnog sektora trebalo bi početi s primjenom početkom naredne godine, kao i uspostavljanje Registra ugovora o djelu, a što je Vlada ranije podržala.

Odlukom o uspostavljaju Registra javnih poziva za izbor i imenovanje u organima nadzora, upravljanja i rukovođenja u javnom sektoru KS, propisana je uspostavljanja Registra, kao i unosa podataka u vezi navedenih javnih poziva, odgovornost za blagovremenost i autentičnost podataka, kao i rokovi unosa podataka.

Registar su dužni uspostaviti svi organi uprave i službe, javne institucije na nivou KS, koje se finansiraju iz Budžeta KS, institucije nad čijim radom ministarstva vrše nadzor, javna preduzeća, javne ustanove, fondovi, zavodi, čiji je osnivač KS koji provode javni poziv za izbor i imenovanje lica u organe nadzora, upravljanja i rukovođenja u Instituciji.

Podsjećamo, Odlukom o registru osoba angažiranih po osnovu ugovora o djelu u organima javnog sektora KS, propisana je obaveza njegovog uspostavljanja, obaveza upisa podataka i rokovi, vođenje i vođenje Registra, pristup podacima, vremenskom razdoblju korištenja podataka, odgovornosti za vjerodostojnost i tačnost podataka.

Ovaj registar će služiti kao jedinstvena evidencija podataka o osobama angažiranim na temelju ugovora o djelu u tijelima javnog sektora, radi uspostave transparentne, centralizirane, kvalitetne i učinkovite kontrole trošenja proračunskih i namjenskih sredstava i upravljanja ljudskim potencijalima u javnoj službi.

Odluku o uspostavljanju Registra ugovora o djelu dužni su primjenjivati svi organi i službe uprave, zavodi, agencije, direkcije i upravne organizacije, pravne osobe s javnim ovlastima na području Kantona, javne ustanove i javna poduzeća čiji je osnivač Kanton, te trgovačka društva u kojima Kanton učestvuje s više od 50% ukupnog kapitala.

Podaci evidentirani u registre javno će se objavljivati, putem Informacionog sistema Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS. Ured će izraditi uputstva za unos podataka u registre.

Preporučeno je i općinama na teritoriji Kantona Sarajevo i Gradu Sarajevo da pristupe primjeni ovih odluka.

Nepostupanje po ovim odlukama za obveznike iz javnog sektora KS predstavljat će osnov za razrješenje odgovornog lica - rukovodioca Institucije, koju pokreće organ nadležan za njegovo razrješenje, a na osnovu inicijative dostavljene od strane Ureda.