Skip to main content
Please wait...

U Sarajevo stigao prvi od 15 novih tramvaja

mirza.islamovic (14, Dec 2023)

U Sarajevo je rano jutros stigao prvi od 15 novih tramvaja švicarske kompanije Stadler, koji će nakon testiranja biti pušten u redovni saobraćaj.

Radi se o niskopodnim vozilima kapaciteta 180 putnika, uz 79 sjedećih mjesta, a pružaju mogućnost vožnje do 70 km/h. Opremljeni su savremnom opremom, prema posljednjim tehničkim dostignućima i usklađeni s postojećim evropskim standardima kada su u pitanju kvalitet, komfor i sigurnost. 

Posjeduju klima uređaje, sistem za brojanje putnika, wifi, USB priključke za mobilne telefone, te video nadzor unutar i izvan vozila, kako bi se osigurala veća sigurnost putnika i drugih sudionika u saobraćaju. Tramvaji su u potpunosti prilagođeni osobama sa invaliditetom. 

Opremljen je modernim, energetski efikasnim osvjetljenjem, s optimalno prilagođenom LED rasvjetom u unutrašnjosti. U tramvaju je razvijen i informacioni audio i video sistem, ugrađeni su displeji koji prikazuju stajališta, kao i LCD monitori za prikaz dodatnih poruka.

"Nakon 40 godina Sarajevo dobija potpuno nove tramvaje. Ponosan sam na ulaganja u javni prevoz i na činjenicu da javni prevoz vraćamo građanima Sarajeva", rekao je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta.