Skip to main content
Please wait...

Dodijeljeno sedam stipendija za talentovane/nadarene učenike, polaznike srednjih škola

lamija.bojadzic (11, Dec 2023)

Nakon objavljenog Javnog poziva za dodjelu stipendija za talentovane/nadarene učenike koji se upisuju prvi razred srednje škole, javne ustanove, u školskoj 2023/2024. godini, ukupno sedam učenika je ispunilo tražene uslove, i to šest učenika iz Javne ustanove "Druga gimnazija", dok je jedna učenica iz Javne ustanove "Treća gimnazija".

Danas je ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović potpisala ugovore o dodjeli stipendija za ove učenike.

“Ovo je samo jedan segment aktivnosti koje provodimo, a raduje nas što već treću godinu zaredom implementiramo sveobuhvatan program podrške nadarenim učenicima unutar obrazovnog sistema. U prvoj godini smo osigurali stipendije u iznosu od 2.500 KM za učenike, dok u drugom, trećem i četvrtom razredu nemamo stipendije, ali imamo  nagrade za osvojena mjesta. Od prvog razreda, pružit ćemo vam priliku da se takmičite i da dajete svoj doprinos. Ohrabrujuće je što Bosna i Hercegovina, posebice Kanton Sarajevo, već niz godina blista na međunarodnoj sceni kada su u pitanju takmičenja. Prepoznati smo po izvrsnim talentima, a često se vraćamo s medaljama s međunarodnih takmičenja. Želimo vam pružiti podršku u razvijanju vaših talenata, te vam omogućiti da iskažete svoje vještine i sposobnosti. Vaš doprinos u školskim klubovima na takmičenjima bit će važan za vaš lični razvoj, ali i za afirmaciju talenta koje Bosna i Hercegovina s ponosom njeguje. Zahvalna sam vašim nastavnicima i roditeljima, te im ovom prilikom čestitam”, istakla je ministarica Hota-Muminović, uz čestitke učenicima na izvrsnim ostvarenim rezultatima zahvaljujući kojima su ih škole i prijavile za dodjelu ove stipendije.

Ministarstvo će učenicima prvih razreda, koji su u svom dosadašnjem školovanju pokazali posebne talente i ostvarili značajne rezultate na kantonalnim, federalnim i međunarodnim takmičenjima, dodijeliti sedam stipendija u iznosu od 2.500 KM.

Kao i prethodnih godina, pored novčanih sredstava koja su izdvojena za stipendiranje učenika 1. 2. i 3. razreda srednjih škola koji se školuju za deficitarna zanimanja, Ministarstvo je u Budžetu za 2023. godinu izdvojilo sredstva za stipendiranje talentovanih/nadarenih učenika koji u školskoj 2023/2024. godini pohađaju 1. razred srednje škole. Ukupan iznos koji je izdvojen za ovu namjenu u 2023. godini je 500.000 KM.

Učenicima i njihovim roditeljima su se, ovom prilikom, obratili premijer predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić i premijer Nihad Uk, te zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i predsjednik Komisije za mlade Rusmir Pobrić.

“Prvenstveno, želim uputiti čestitke ministrici na ostvarenim dosadašnjim rezultatima, te izraziti zadovoljstvo što kao premijer prisustvujem današnjem događaju. Kada obnašate vodeće pozicije u Kantonu, često se suočavate s brojnim izazovima, stoga je posebno lijepo što smo danas odvojili vrijeme, te u ovom slučaju i sredstva, kako bismo prepoznali mlade ljude koji se ističu u svojim generacijama, te ih nagradili. Biti lider znači usmjeravati ljude u pravom smjeru, čak i kada nisu nužno istomišljenici. Nadam se ćete upravo vi, mladi talenti, postati budući lideri Bosne i Hercegovine, kako u politici, nauci, realnom sektoru tako i u društvu. Hvala vam što ste danas ovdje prisutni. Nastavite putem uspjeha. Vaš doprinos i angažman ključni su za budućnost naše zemlje”, poručio je premijer Uk.

“Smatram da je ključno što je Kanton Sarajevo prepoznao ovakvu aktivnost kao investiciju, posebno s obzirom na to da u prethodne dvije decenije to niko nije poduzimao. Vi, kao nadareni učenici, predstavljate naše društvo u najboljem svjetlu, čime dajete značajan doprinos ugledu Bosne i Hercegovine. Važno je da nastavite prenositi svoje  znanje na druge, te da dodatno širite svoje kompetencije drugim vrlinama, poput izraženog integriteta. Vaše znanje treba biti temeljeno na iskustvu, potičući hrabrost i istrajnost u suočavanju s izazovima koji vas očekuju. Naša država ima veliku potrebu za pojedincima poput vas, i svijet ima potrebu za vama, jer imamo već veliki broj mladih uspješnih ljudi koji na najbolji način predstavljaju Bosnu i Hercegovinu. Na vama je sada da opravdate povjerenje koje vam je ukazano i da date sve od sebe kako biste postali još bolji u onome što radite”, istakao je ovim povodom predsjedavajući Okerić.

“Prije nekoliko godina, kada smo razmatrali politike, uključujući i one o stipendiranju, shvatili smo da kreiranje politike predstavlja jedan aspekt, dok je drugi usklađivanje politika sa što većim brojem aktera, a treći korak, ujedno i najizazovniji, je implementacija tih politika. Želim izraziti zahvalnost ministrici koja ne samo da prepoznaje dobre politike, već je i uporna u njihovom provođenju. Kada smo razvijali te politike, naglasili smo potrebu za njihovom klasifikacijom. Ponosni smo što i dalje provodimo socijalna stipendiranja, stipendije temeljene na školskim rezultatima, a posebno me raduje što je zaživjela politika stipendiranja za deficitarna zanimanja. Dodatno, nagradne stipendije su možda i najvažnije jer direktno utječu na interes cijele države. Želim vam svu sreću, vi ste zasigurno najbolji ambasadori naše države”, naglasio je zastupnik Pobrić ovom prilikom.