Skip to main content
Please wait...

Skupština KS usvojila Nacrt budžeta KS za 2024. godinu

mediha.zugic (25, Nov 2023)

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas Nacrt budžeta KS za 2024. godinu u iznosu od 1.262.733.248 KM, te ga uputila u javnu raspravu u trajanju od 15 dana.

Premijer Nihad Uk je ovom prilikom iznio osnovne korake i faze izrade ovog finansijskog dokumenta, uz obrazloženje njegove prihodovne i rashodovne strane, kao i plana realizacije.

Nacrt budžeta je, kako je ocijenio, razvojni i socijalni. U ovoj fazi njegovog kreiranja značajna sredstva predviđena su za kapitalne projekte, sa iznosom od 416 miliona KM.

Tekući transferi ministarstvima, u ukupnom iznosu od oko 219 miliona KM, usmjereni su za brojne namjene i projekte u svim oblastima.

Između ostalog, odnose se na novčane naknade, jednokratne pomoći i mjesečne transfere boračkoj populaciji, sredstva za stipendiranje djece boraca, kao i za ostale bitne projekte od interesa za ovu populaciju.

Značajna sredstva izdvajaju se za subvenciju javnog prijevoza, kao i za poticaj razvoja male privrede i poticaje poljoprivrednoj proizvodnji.

Također, planirani su tekući transferi za projekt unapređenja zdravlja stanovništva, za subvencije boravka djece u vrtićima, kao i za škole plivanja, skijanja i škole u prirodi, te inkluzivne projekte.

Transferi se odnose i na nastavak isplaćivanja novčanih naknada korisnicima socijalne zaštite, kao i naknada po drugim osnovama, putem Ministarstva rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica.

Uključeni su i brojni programi socijalne zaštite, kao i programi koji su usmjereni na pomoć ugroženim kategorijama stanovništva, transferi komunalnim preduzećima, te za nauku i visoko obrazovanje, kao i mnogi manji transferi po svim resorima.

Nacrt budžeta KS za 2024. godinu otvorio je brojne diskusije, zastupnici su iznosili mišljenja, ideje, sugestije i prijedloge za njegovo unapređenje u svim oblastima.

Također, pred institucijama, ustanovama, lokalnim zajednicama i građanima je 15 dana javne rasprave u kojima mogu iznijeti svoje ideje, prijedloge i vizije u kreiranju konačnog izgleda budžeta KS za tekuću 2024. godinu.