Skip to main content
Please wait...

Članovi skupštinske komisije posjetili Veterinarsku stanicu Sarajevo i ponudili pomoć u podizanju usluga na viši nivo

benamin.turkovic (23, Nov 2023)

Članovi Komisije za poljoprivredu, šumarstvo, vodoprivredu i prehrambenu industriju Skupštine Kantona Sarajevo posjetili su KJP Veterinarska stanica Sarajevo kako bi se informisali o problemima, prilikama za poboljšanja rada usluga javnih ustanova te ponudili podršku i pomoć.

Tokom susreta s direktoricom Nasihom Spahić razgovarano je o izazovima s kojima se suočava ovo javno preduzeće, razmatrana su rješenja i razmjenjivane ideje, kako bi članovi Komisije svojim angažmanom pomogli da se poslovanje podigne na viši nivo.

Iz Veterinarske stanice posebno su istakli problem radnih sporova iz prihoda 2012-2015. godina, koji su prošle godine preduzeće koštali 480.000 KM, uz stalnu prijetnju blokade računa. To, kako je rečeno, ugrožava obavljanje njihove djelatnosti, koja je stup javnog zdravlja.

„Tokom posjete vidjeli smo pozitivne promjene u vidu poboljšanja kvalitete usluga. Dio prostorija je preuređen i nabavljena je najsavremenija oprema za dijagnostiku i liječenje. Vidljivo je da se nova uprava odnosi domaćinski prema ovom preduzeću koje je godinama uništavano. Uprkos tim izazovima, uspješno su prevladali situaciju te su se fokusirali na razvoj i unapređenje, uz podršku Vlade i resornog ministarstva“, navela je ovom prilikom predsjednica Komisije Sanela Klarić. 

Kako dodaje, diskutovali su i o unapređenju i razvoju poljoprivrede u KS, te zaključili da bi popis poljoprivrednih imanja pokazao dobru početnu tačku razvoja strategije unapređenja poljoprivrede, jer bi se konačno znalo čime Kanton raspolaže.

„Ovaj popis pružio bi nam stvaran uvid u trenutno stanje i usmjerio nas prema optimalnim investicijama u granu stočarstva“, navodi zastupnica Klarić.

Direktorica Spahić izjavila je da je bilo govora i o poteškoćama u radu ambulante u Ilijašu, te da se istražuju mogućnosti unapređenja rada na ovoj lokaciji, kako bi stanovnicima tog dijela Kantona, poznatog po uzgoju stoke, što više olakšali brigu o njihovim životinjama.

„Ovom prilikom naglasili smo i važnost daljnje podrške Vlade i resornog ministarstva za nastavak projekata, poput izgradnje prihvatilišta za napuštene životinje – Centra za udomljavanje Prača 1,  te širenja Urgentnog centra, uz nabavku vozila hitne pomoći za životinje. Ova dva ključna projekta igraju presudnu ulogu u rješavanju problema napuštenih pasa na ulicama našeg Kantona“, navodi direktorica Spahić.

Na sastanku se razgovaralo i o "vraćanju" veterinarskih zdravstvenih pregleda KJP Veterinarska stanica Sarajevo, u skladu sa Zakonom o veterinarstvu FBiH, u kojem se navodi da ti poslovi pripadaju javnoj veterinarskoj službi.

Članovi komisije, kako poručuju, će nastaviti s posjetama javnim ustanovama koje su njihovih nadležnosti,  da bi se kvalitetno informisali, dali podršku i uticali na bolju komunikaciju i poboljšanja rada i usluga.