Skip to main content
Please wait...

Premijer Uk na prezentaciji projekta: Muzej Ars Aevi naći će mjesto na razglednicama Sarajeva i generisati  nova radna mjesta

benamin.turkovic (30, Oct 2023)

„Vjerujem da danas prisustvujemo značajnoj prekretnici u našem kulturnom i umjetničkom stvaralaštvu ne samo Kantona Sarajevo nego cijele Bosne i Hercegovine i jugoistočne Europe“.

Poručio je to premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk na završnoj prezentaciji projekta Muzeja Ars Aevi, koja je danas upriličena u Vijećnici.

Kako je naveo premijer Uk, kada se izgradi Muzej, čiji je projekt Sarajevu darovao slavni arhitekta Renzo Piano, još jednom će dokazati moć umjetnosti i njezine sposobnosti da prevaziđe granice. Podsjetio je da se ideja muzeja rodila u najtežim trenucima za naš grad, tokom opsade u periodu 92-95. godine. 

„Sama činjenica da smo u tim okolnostima zasijali klicu muzeja moderne umjetnosti, da su se s tom idejom solidarisali svjetski umjetnici govori o veličini i važnosti ovog generacijskog projekta. Vrijedna, s više aspekata, kolekcija Ars Aevi, koja danas ima privremenu adresu u ovoj prelijepoj zgradi Vijećnice, nikad bliža nije konačnoj adresi: između Zemaljskog muzeja i Historijskog, odmah preko puta nove Univerzitestke biblioteke, u zgradi koju potpisuje, ko drugi nego slavni Renzo Piano, počasni građanin našeg Sarajeva“, naveo je premijer Uk.

Prema njegovim riječima, prethodne činjenice, te lokacija, koja se već może nazvati muzejskom četvrti i autor zgrade bez sumnje ukazuju da ćemo pored kulturne, umjetničke vrijednosti dobiti i na urbanističkoj vrijednosti.

„Uvjeren sam da će Muzej Ars Aevi naći mjesto na razglednicama Sarajeva. Kao premijer Kantona, u izgradnji muzeja Ars Aevi vidim i priliku za našu lokalnu ekonomiju. Muzej će generisati nova radna mjesta, veći broj turista, što će donijeti rast i ostalih pratećih djelatnosti. Međutim, uspjeh ovog projekta ne ovisi samo o konstrukciji zgrade. Naša je zajednička odgovornost podržavati i njegovati umjetnost. Moramo ulagati u umjetničko obrazovanje, pružiti umjetnicima potrebna sredstva i stvoriti okruženje koje cijeni i slavi umjetnički izraz. Čineći to, možemo osigurati da Muzej Ars Aevi ne postane samo fizička struktura, već katalizator umjetničkog rasta i kulturne razmjene“, poručio je premijer Uk.

Zahvalio se svima koji su doprinijeli ovoj ideji. Među brojnim pojedincima i institucijama, pomenuo je osnivača Ars Aevija Envera Hadžiomerspahića, te istakao ogromnu podršku i pomoć Republike Italije, Delegacije Evropske unije....Osim njihovim predstavnika, na današnjoj prezentaciji govorili su i predstavnici općinske i gradske vlasti, UNESCO-a...

Gradnja Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi na lokaciji između Zemaljskog muzeja BiH i Historijskog muzeja BiH trebala bi početi naredne godine, a realizacija kompletnog projekta trebala bi trajati oko dvije godine. Za sada, kako je rečeno danas, je osigurano oko 75 posto sredstava za implementaciju projekta.